vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTMort pe stradă sub ochii a zeci de spectatori

Mort pe stradă sub ochii a zeci de spectatori

Foarte mulţi botoşăneni încă sunt corijenţi la măsurile de prim-ajutor.

De asta s-au convins ieri şi cadrele medicale, care au fost solicitate să intervină în sprijinul unui bărbat de 64 de ani, care a suferit un stop cardiac în plină stradă.

Totul s-a întâmplat ieri dimineaţă, pe strada Mihail Kogălniceanu, când trecătorii au observat cum bărbatului i se face rău şi cade din picioare.

Unul dintre ei a sunat la 112, iar un echipaj cu medic de la SJA a plecat imediat spre locul solicitării. În intervalul de câteva minute scurs până ce medicii au ajuns lângă bolnav, niciunul dintre cei adunaţi lângă bărbat nu s-a apropiat pentru a-i acorda vreun fel de ajutor.

„Când am ajuns la faţa locului pacientul era deja în stop cardio-respirator. În jurul lui erau aproape 50 de oameni, însă nimeni nu s-a apropiat să îi acorde ajutor. Poate i-ar fi crescut şansele dacă cineva ar fi început imediat masajul cardiac. Sunt manevrele de bază de prim-ajutor”, a precizat medicul Eduard Gurău, din cadrul SJA Botoşani.

Bărbatul a fost imediat conectat la aparate şi s-a început masajul cardiac, fiind transportat la Urgenţe, unde s-au continuat manevrele de resuscitare, însă fără rezultat.

Medicii susţin că, în cazul unei persoane în stop cardiac, începerea manevrelor de resuscitare chiar din primul minut este esenţială, şansele de supravieţuire fiind de 95%. Cu fiecare minut, însă, şansele scad cu 5,5%.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...