Mort pe stradă sub ochii a zeci de spectatori

Foarte mulţi botoşăneni încă sunt corijenţi la măsurile de prim-ajutor.

De asta s-au convins ieri şi cadrele medicale, care au fost solicitate să intervină în sprijinul unui bărbat de 64 de ani, care a suferit un stop cardiac în plină stradă.

Totul s-a întâmplat ieri dimineaţă, pe strada Mihail Kogălniceanu, când trecătorii au observat cum bărbatului i se face rău şi cade din picioare.

Unul dintre ei a sunat la 112, iar un echipaj cu medic de la SJA a plecat imediat spre locul solicitării. În intervalul de câteva minute scurs până ce medicii au ajuns lângă bolnav, niciunul dintre cei adunaţi lângă bărbat nu s-a apropiat pentru a-i acorda vreun fel de ajutor.

„Când am ajuns la faţa locului pacientul era deja în stop cardio-respirator. În jurul lui erau aproape 50 de oameni, însă nimeni nu s-a apropiat să îi acorde ajutor. Poate i-ar fi crescut şansele dacă cineva ar fi început imediat masajul cardiac. Sunt manevrele de bază de prim-ajutor”, a precizat medicul Eduard Gurău, din cadrul SJA Botoşani.

Bărbatul a fost imediat conectat la aparate şi s-a început masajul cardiac, fiind transportat la Urgenţe, unde s-au continuat manevrele de resuscitare, însă fără rezultat.

Medicii susţin că, în cazul unei persoane în stop cardiac, începerea manevrelor de resuscitare chiar din primul minut este esenţială, şansele de supravieţuire fiind de 95%. Cu fiecare minut, însă, şansele scad cu 5,5%.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!