spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTBătaie pentru gratuităţi medicale

Bătaie pentru gratuităţi medicale

 

Asiguraţii botoşăneni vor trebui să se bată în continuare pentru a prinde bonuri la analize şi consultaţii gratuite. Deşi odată cu intrarea în vigoare a noilor contracte cadru pe perioada 2016-2017, încheiate de Casa de Sănătate cu furnizorii de servicii medicale, respectiv spitale, laboratoare şi medici de familie, au crescut sumele acordate acestora, cuantumul nu este semnificativ, astfel că problemele din sistem nu vor dispărea nici în acest an.

Potrivit preşedintelui CAS Botoşani, Costel Lupaşcu, la medicina de familie au fost încheiate 165 de contracte cu 170 de medici de familie şi 46 de contracte cu medici stomatologi.

De asemenea, contractele încheiate cu spitalele din judeţ sunt, în medie, mai mari cu 5%. „La investigaţii medicale avem doi furnizori noi cu aparatură de înaltă performanţă, Spitalul Dorohoi şi Lux Ro, care au intrat pe investigaţii de înaltă performanţă cu Computer Tomograf, făcând o arie mai largă de investigaţii”, a spus Lupaşcu.

CAS Botoşani a încheiat contracte şi cu 70 de farmacii.

 

Accent mai mare pe spitalizarea de zi

 

Deşi reprezentanţii Casei se laudă cu sume mai mari, cei care lucrează în sistem recunosc că situaţia pentru asiguraţi nu se va îmbunătăţi, datele fiind similare cu cele din anii trecuţi.

Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă a primit sume mai mari pentru spitalizarea de zi şi mai mici pentru spitalizarea continuă, deşi la acest capitol s-au înregistrat anual depăşiri şi s-au pierdut bani, ceea ce a făcut ca în unele perioade unitatea să nu aibă suficiente fonduri pentru medicamente, bolnavii fiind nevoiţi să vină cu acestea de acasă. „În cursul anului 2015 am avut o finanţare la spitalizarea continuă de 6,4 milioane lei lunar, în momentul de faţă avem 6,2 milioane lei, în schimb am o creştere la spitalizarea de zi de la 516.000 la 700.000 de lei”, a precizat Corneliu Mihai.

 

Sume mici pentru investigaţii de tip RMN

 

În ce priveşte investigaţiile imagistice, spre deosebire de anii trecuţi, se vor deconta analizele de tip RMN la sân, însă doar după ce vor epuizate toate celelalte analize necesare diagnosticării cancerului la sân. În plus, bolnavii vor trebui să se înarmeze cu un munte de hârtii, pentru a demonstra că au făcut toate investigaţiile posibile şi să aibă recomandarea medicului pentru RMN. Partea proastă este că pentru toate investigaţiile imagistice (incluzând şi ecografii şi computer tomograf) s-au acordat până la sfârşitul anului doar 757.000 de lei, sumă mică, în condiţiile în care este împărţită de 18 furnizori, iar numărul celor care au nevoie de investigaţii este, lunar, de ordinul sutelor. Astfel, Spitalul Judeţean, de exemplu, va primi pentru ecografii luna viitoare doar 249 de lei, iar pentru CT şi RMN 50.000 de lei, în condiţiile în care o singură astfel de investigaţie poate costă şi 1.600 de lei.

 

Liste de aşteptare la analize

 

Nici pentru analizele de laborator sumele nu sunt foarte mari, adică în jur de 300.000 de lei lunar. La fel ca în anii trecuţi, botoşănenii vor trebui să se treacă pe liste de aşteptare sau să plătească pentru servicii la care, cel puţin teoretic, au acces gratuit.

În cazul asistenţei medicale ambulatorii paraclinice se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului; se revizuiesc reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale.

 

Mai multe gratuităţi pentru copii

 

Noul contract cadru aduce o serie de avantaje pentru copii. Astfel, pentru aceştia va fi decontată o consultaţie la şase luni, faţă de una la 12 luni în prezent, şi se introduce un nou serviciu dentar suportat de stat, respectiv obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei.

„Asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă (pentru copiii cu malformaţii congenitale având vârsta peste 3 ani). În situaţia în care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurări de sănătate va putea denunţa unilateral contractul respectiv”, se arată într-un comunicat al ministerului Sănătăţii.

Pentru toate aceste servicii, există, însă, sume limitate, lucru reclamat în repetate rânduri şi de furnizori. Tocmai de aceea s-a ajuns ca semnarea contractelor să se facă abia la sfârşitul lunii iulie.

În timp ce reprezentanţii Casei de Sănătate susţin că nu au de unde să scoată un buget mai mare, iar numărul asiguraţilor îl depăşeşte pe cel al contribuitorilor, medicii cer introducerea unui pachet standard de servicii medicale şi a coplăţii pentru celelalte. Deşi varianta a fost analizată în ultimii ani, politicienii nu au avut curajul pentru a reforma sistemul.

 

 – Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...