spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTSoluţii găsite în criza deşeurilor

Soluţii găsite în criza deşeurilor

Problema deşeurilor a fost dezamorsată în municipiul Botoşani. Aşa sună asigurările date de oficiali ieri, după o şedinţă organizată la Consiliul Judeţean (CJ) şi la care au participat Liviu Toma, vicepreşedinte al CJ, Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului Botoşani, Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, Anton Curelariu, patronul societăţii Diasil Service, administratorul depozitului de la Stăuceni.

După mai bine de o oră de discuţii s-a decis semnarea contractului între Urban Serv şi Diasil, decizie care implică şi primirea deşeurilor din municipiul Botoşani la Stăuceni. Astfel, societatea Urban Serv va depune o garanţie de 390.000 de lei, cea suplimentară de 595.817 lei urmând a fi constituită la solicitarea Diasil, în situaţia în care operatorul nu va plăti la timp facturile lunare şi va fi executată garanţia de 390.000 de lei.

Cât priveşte cantităţile de deşeuri estimate a fi depuse la Stăuceni, acest aspect urmează să fie reglat între Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal. Urban Serv va trebui să respecte condiţia potrivit căreia la cantitatea de deşeuri menajere transportată lunar la Stăuceni să se adauge şi o cotă de 20% de deşeuri reciclabile.

 

Acuze demontate în timpul discuţiilor

 

Discuţiile au venit la o zi după ce directorul Urban Serv le-a spus consilierilor locali că nu poate ajunge la o înţelegere cu Diasil, multe clauze fiind „aberante”. Acesta s-a plâns atât de garanţie, cât şi de cantitatea de deşeuri din contract. „Ni se cere să ducem lunar 3.648 de tone de deşeuri menajere şi 928 de tone de deşeuri selectate, în condiţiile în care noi colectăm lunar din oraş 3.000 de tone şi maxim trei tone selectate. Este o aberaţie. Nu poate fi semnat un asemenea contract”, le-a spus Simion Drelciuc consilierilor locali.

Ieri, însă, reprezentantul Diasil, societatea care administrează alături de Rosal depozitul de deşeuri de la Stăuceni, a spus că cerinţele prezentate operatorilor au fost discutate din timp şi ar fi trebuit cunoscute de aceştia. „Cantitatea de deşeuri nu am estimat-o eu, este estimată prin proiectul de management al deşeurilor din judeţul Botoşani. În baza acestuia, s-a încheiat contractul şi contractul va funcţiona în primul an, în baza documentelor întocmite de specialişti”, a spus Anton Curelariu. Referindu-se la garanţia solicitată Urban Serv, acesta a spus că este una normală la începutul relaţiilor comerciale. „Asta nu înseamnă că garanţia este a mea, este a lor, ea se reglează prin facturile care se încheie în baza documentelor”, a declarat Anton Curelariu. El a dat asigurări ca societatea pe care o conduce va lucra în litera legii şi cu tot respectul faţă de partenerii contractuali.

Garanţie depusă de Diasil

 

Asocierea Diasil-Rosal şi-a adjudecat gestionarea depozitului regional de deşeuri de la Stăuceni, a celor patru staţii de transfer de la Dorohoi, Flămânzi, Ştefăneşti şi Săveni, transferul către depozitul central, cât şi sortarea şi depozitarea deşeurilor, la a treia licitaţie organizată în acest sens de Consiliul Judeţean. Valoarea contractului semnat pe opt ani este de 35 de milioane de lei. Cele două firme au depus o garanţie de 1,76 milioane lei. „Suplimentar s-a solicitat asigurarea unui cash-flow de susţinere a contractului de operare pentru primele 12 luni de derulare, în valoare de 1.905.060,56 lei (valoarea contractului pentru primul an, mai puţin veniturile estimate a fi încasate direct de la operatori)”, a precizat Liviu Toma, vicepreşedinte al CJ.

Oficialul a menţionat că proiectul de management al deşeurilor este într-o fază intermediară, dat fiind faptul că pe cele cinci zone ale judeţului nu au fost stabiliţi operatorii şi că în prezent duc deşeuri la Stăuceni operatorii care şi-au desfăşurat activitatea şi până acum.

 

Operatori nepregătiţi pentru selectarea deşeurilor

 

Operatorii de salubrizare au fost luaţi pe nepregătite de deschiderea depozitului, deşi acesta este gata de trei ani. Timp de trei zile, din municipiul Botoşani nu s-au ridicat gunoaie aproape deloc, din cauză că aleşii locali au votat doar taxa de salubrizare pentru blocuri, nu şi tariful pentru societăţi şi case. O altă problemă este cea care vizează colectarea selectivă. Deşi în municipiu există pubele speciale pentru deşeuri reciclabile, până acum Urban Serv le-a pus laolaltă cu cele menajere anulând efortul botoşănenilor de a colecta selectiv. Aşa se va întâmpla şi de acum încolo, sortarea făcându-se la depozit. Acum, reprezentanţii societăţii ameninţă cu majorarea taxei de salubrizare, care deja a crescut de la 1 septembrie, de la 7,7 lei pe persoană/lună la 10 lei.

Autorităţile s-au pus de acord ca, în perioada următoare, să deruleze o amplă campanie privind colectarea selectivă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...