vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTSfârşit tragic pentru un muncitor la apă

Sfârşit tragic pentru un muncitor la apă

Cel mai experimentat muncitor al Staţiei de epurare Săveni a Nova Apaserv a murit, ieri, într-un accident cumplit, care a lăsat în urmă o mulţime de semne de întrebare. Bărbatul în vârstă de 61 de ani a fost găsit fără suflare într-un puţ dezafectat cu apă uzată, iar doi colegi ai acestuia au fost aproape de a avea aceeaşi soartă. Totul după ce au ales să cureţe puţul din interiorul staţiei, deşi nu era nevoie să facă acest lucru şi nici nu primiseră o astfel de sarcină de la şefi.

Astfel, Ionică T., bărbatul decedat ieri, parcă şi-ar fi căutat moartea toată ziua, el făcând eforturi disperate pentru a găsi cele necesare pentru a putea curăţa puţul dezafectat. A căutat mai întâi un furtun, iar apoi o motopompă pe benzină. Pentru că aceasta era la un depozit, nu la sediul unde-şi desfăura activitatea, a rugat-o pe o laborantă să-l ducă până acolo cu maşina personală. Femeia l-a refuzat, spunându-i că poate aştepta până luni, nefiind vorba de o treabă urgentă. „A găsit până la urmă o căruţă, a mers şi a adus motopompa. Şi, Dumnezeu ştie cum, a reuşit s-o bage în spaţiul respectiv, deşi este foarte îngust. A pornit-o, a rămas fără aer şi s-a prăbuşit acolo”, a povestit vizibil marcat de cele întâmplate Ionel Oniciuc, şef de exploatare la Săveni.

Unul dintre colegi a auzit zgomotul şi, ajutat de un alt bărbat, a intrat să vadă ce s-a întâmplat. Au leşinat, însă, şi ei. Atunci a fost dată alerta. Imediat, la faţa locului au ajuns pompierii de la garda Săveni, care fuseseră informaţi că ar fi vorba de o victimă, nu de trei. Pe doi dintre bărbaţi, unul în vârstă de 38 şi celălalt de 46 de ani, au reuşit să-i scoată rapid afară şi să-i predea colegilor de la SMURD şi Ambulanţă, ajunşi la faţa locului. Primul şi-a revenit în simţuri bărbatul mai în vârstă, iar apoi şi celălalt. Ambii au fost apoi transportaţi la Spitalul Judeţean, starea lor fiind în continuare gravă.

 

„Nu ştiu de ce a luat o asemenea decizie”

 

Pentru a-l aduce la suprafaţă pe bărbatul de 61 de ani, însă, pompierii au avut nevoie de o oră, misiunea lor fiind îngreunată de gazele toxice. Când a fost la scos la suprafaţă s-au început manevre de resuscitare. Din păcate, însă, acestea nu au avut rezultat. Atunci când a rămas fără aer, muncitorul a căzut cu faţa în apă şi s-a lovit puternic la cap. „A fost cel mai bun om al nostru. Nu ştiu de ce a luat o asemenea decizie. Nu reuşesc să găsesc o explicaţie. El ştia perfect cum merge treaba. De fiecare dată, când apărea vreo problemă, mă consultam cu el. Acum nu ştiu de ce a făcut aşa ceva. Nu trebuia să fie acolo, iar curăţarea spaţiului respectiv nu fusese pe lista de activităţi pe care o discutasem dimineaţă”, a mai spus Ionel Oniciuc.

O declaraţie asemănătoare a avut şi Niculai Creţu, coordonatorul staţiilor de epurare din judeţ, ajuns la faţa locului împreună cu directorul general, Gabriel Cârlan. „Suntem toţi devastaţi de această tragedie. Era vorba de unul dintre cei mai conştiincioşi oameni ai noştri. Nu ne putem explica de ce a ales să ducă o motopompă într-un spaţiu închis”, a menţionat Niculai Creţu.

Reprezentanţii Nova Apaserv au precizat că bărbatul mort ieri locuia cu mama, el fiind divorţat de mai mulţi ani. „Imediat după ce se termină cercetările făcute la faţa locului de poliţişti, vom pleca la mama lui. Este bătrână şi bolnavă. O vom ajuta cu tot ce va fi nevoie pentru înmormântare”, a precizat Ionel Oniciuc.

Cazul se află în continuare în atenţia anchetatorilor, care încearcă să desluşească împrejurările exacte în care a avut loc tragedia de la staţia de epurare. Dosarul va fi analizat şi de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...