spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTCalamitate ignorată de primari

Calamitate ignorată de primari

seceta cruntă din judeţ şi disperarea oamenilor nu-i impresionează pe mulţi primari. Aproape jumătate dintre aceştia, adică în jur de 30 din 78, au ignorat cererea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) de a trimite date privind suprafeţele afectate de secetă. Acestea ar fi fost necesare pentru ca autorităţile să poată începe demersurile pentru declararea stării de alertă, astfel încât de la guvern să fie deblocate fonduri pentru judeţ, iar achiziţiile necesare să se poată face în procedură de urgenţă.

Printre primăriile care nu au avut nicio atitudine se numără Lozna, Şendriceni, Brăieşti, Leorda, Roma, Vlădeni, Vorona, Tudora, Curteşti, Botoşani, Corlăteni, Broscăuţi, George Enescu, Pomârla, Ibăneşti, Cristineşti, Stăuceni, Băluşeni, Lunca, Răuseni, Gorbăneşti, Darabani, Păltiniş, Rădăuţi Prut, Coţuşca, Mitoc, Dobârceni, Româneşti, Santa Mare şi Călăraşi.

19 primării, în majoritate din Lunca Prutului, dar şi din alte zone, precum Mihăileni, Flămânzi sau Suharău, au considerat că se impune declararea stării de alertă din cauza secetei.

Alte 29 de primării, printre care Mihai Eminescu, Ungureni, Durneşti sau Hlipiceni au declarat doar că se confruntă cu secetă.

Pe de altă parte însă, edilii care nu au transmis situaţiile solicitate au motivat că nu au înţeles prea bine despre ce era vorba.

„Eu am crezut că doar primăriile care solicită stare de alertă trebuie să transmită. Şi la noi e secetă mare, nu a mai plouat demult. Deocamdată nu ar fi nevoie de stare de alertă, dar dacă lucrurile continuă aşa, şi noi vom intra sub aceeaşi stare. Până luni dimineaţă voi transmite situaţia”, a menţionat Viorel Relinschi, primarul comunei Santa Mare.

În aceste condiţii, s-a luat decizia ca şedinţa de CJSU să fie amânată până luni, în speranţa că totuşi primarii se vor mobiliza şi vor transmite datele solicitate.

Aceasta nu este prima şedinţă la care primarii au fost lipsiţi de reacţie. Din 14 edili invitaţi la o şedinţă organizată la Instituţia Prefectului pe marginea posibilităţii utilizării vechilor structuri ale sistemelor de irigaţii sau asocierea acestora în grupări ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, a participat un singur primar.

În judeţul Botoşani, deţinător al unora dintre cele mai mari suprafeţe de luciu de apă dulce din ţară, aproape jumătate din totalul celor 400.000 hectare de teren arabil sunt arse de secetă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
7.7 ° C
7.8 °
5 °
92 %
1.3kmh
99 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
17 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...