spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTMedici sufocaţi cu boli inventate

Medici sufocaţi cu boli inventate

Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au parte zilnic, pe lângă cazuri grave şi foarte grave, în care victoria vieţii împotriva morţii depinde de câteva secunde, şi de situaţii care îi duc de la zâmbet la consternare, sau invers, în doar câteva clipe.

Unul dintre acestea a fost cel al unei femei de 63 de ani din judeţ, care a chemat ambulanţa, spunând că acuză dureri puternice în piept. Când a ajuns la UPU, a spus şi motivul pentru care a sunat la 112, iar acesta poate rămâne în istoria UPU. „Iniţial, cei care erau în cameră au zâmbit, crezând că este o glumă. Însă doamna era extrem de serioasă şi a repetat că o doare în zona toracelui după ce a fost îmbrăţişată prea strâns de o rudă cu care nu se văzuse de mult timp. Diagnosticul de prezentare a fost traumatism hemitorace drept. I s-a explicat că nu are nimic şi că durerea ar putea persista şi două-trei săptămâni şi că o radiografie nu o ajută”, a spus un medic din cadrul UPU. Femeia s-a liniştit, însă, abia după ce a fost iradiată şi imaginea a confirmat ceea ce medicii îi spuseseră deja, că totul este în ordine. I s-a prescris o reţetă pentru a nu mai resimţi durerile musculare şi a fost liberă să plece.

Medicii spun că aceasta este doar unul dintre mulţii pacienţi „însănătoşiţi” în Urgenţe cu o radiografie. „Din păcate nu este un caz singular şi e şi mai grav că foarte mulţi pacienţi de acest fel se simt mai bine după ce îşi fac o radiografie, deşi investigaţia nu are vreun efect terapeutic. Avem cel puţin unul pe zi de acest fel, care s-a lovit în urmă cu o săptămână-două şi vrea să-şi facă «o rază». Ca prin minune, apoi deja se simt mai bine”, a povestit un asistent din cadrul UPU-SMURD.

 

Cadre induse în eroare

 

Anul acesta, cadrele din Urgenţă au avut de-a face cu o avalanşă de cazuri care i-au lăsat aproape fără replică. Cel mai recent a fost cel al unui botoşănean de 40 de ani, care a venit la spital, solicitând imperativ antitetanos, după ce ar fi scăpat aparatul de sudură peste picior. Ajuns în cabinet, medicul i-a prescris şi o radiografie la picior, ceea ce l-a nemulţumit pe bărbat. „A început să ţipe că el vrea doar antitetanos. I-am explicat că, dacă i-a căzut acel aparat peste picior, trebuie văzut şi dacă nu au fost afectate oasele. Atunci a spus că, de fapt, nu i-a căzut aparatul, ci doar o scânteie de la sudură şi l-a usturat puţin, iar cineva i-a sugerat că ar fi bine să facă antitetanos”, a spus un asistent din cadrul UPU.

Tot în acest an, un bărbat de 33 de ani, din Botoşani, a reuşit „performanţa” de a chema salvarea ambulanţa doar pentru că nu reuşea să-şi scoată verigheta de pe deget.

 

Drum la spital pentru o clismă

 

Unul dintre cazurile care au stârnit amuzamentul cadrelor medicale este cel al unei femei de 41 de ani, din Unţeni, care a sunat la 112, spunând că se simte foarte rău, fiind la un pas de a leşina. Ajunse la faţa locului, cadrele medicale de la Ambulanţă au transportat-o la UPU, unde a fost preluată de unul dintre medicii de serviciu. La întocmirea fişei de observaţie, femeia a spus că are tulburări de respiraţie şi o stare de rău general. „A spus că este slăbită, că are o stare continuă de greaţă şi vărsături, simţea că se sufocă, însă în momentul în care a fost preluată de asistent pentru a i se recolta analize şi a i se pune o perfuzie, a spus că ar dori şi o clismă, că nu a mai ieşit cu scaunul de şase zile”, a spus un medic din cadrul UPU.

Cadrele medicale din Urgenţe i-au explicat acesteia că putea apela fie la medicul de familie, fie chiar direct la un farmacist, care i-ar fi prescris un laxativ care să o ajute în problema dificilă în care se afla.

Alţii au chemat ambulanţa pentru o tăietură minoră la deget sau au inventat afecţiuni doar pentru a avea cu ce ajunge în oraş. Cadrele medicale au povestit că una dintre cele mai ciudate solicitări a fost de la o femeie care a inventat că se simte rău doar pentru că nu avea cu ce să ajungă la psihiatrie la concubinul internat. Ea ştia că, dacă este sub influenţa băuturilor alcoolice, va fi dusă la urgenţe şi apoi la Psihiatrie.

Urgenţe supraaglomerate cu sute de cazuri

 

Anual, numărul celor ajung la UPU se apropie 60.000. Din fericire pentru pacienţi, dar din păcate pentru cadrele medicale, ponderea cazurilor care ţin cu adevărat de acest compartiment este de 15-20%. Deşi mulţi pacienţi ştiu că ar trebui să treacă mai întâi pe la medicul de familie, aceştia spun că se simt mai în siguranţă la Urgenţe, deşi uneori aşteaptă şi câte şapte-opt ore pentru a fi consultaţi. Asta, pentru că la UPU consultaţiile nu se fac după principiul primul venit primul servit, ci în ordinea gravităţii. Atunci când apar cazuri grave, cum ar fi accidente cu victime multiple sau pacienţi în stop cardio-respirator, toate resursele medicale şi de personal se îndreaptă către acele cazuri, restul fiind puse în aşteptare. Aşa se ajunge să se formeze adevărate cozi de pacienţi, mulţi veniţi de la zeci de kilometri distanţă.

Ieri, de exemplu, o bătrână de 70 de ani, a preferat să bată drumul până la Botoşani şi să aştepte câteva ore în Urgenţe, pentru a fi văzută de un medic, deşi avea o iritaţie banală pentru care ar fi putut primi tratament de la medicul de familie. Întrebată de ce nu a trecut pe la el, bătrâna a spus că ştia că este la Botoşani şi nu a vrut să mai facă drumul până la cabinet. „Din păcate, sunt mulţi oameni care încă nu au o minimă educaţie sanitară şi nu înţeleg că prezenţa lor nejustificată în astfel de unităţi poate întârzia intervenţia asupra unui caz care are nevoie imediată de ajutor”, a spus medicul urgentist Gheorghe Apetroaie.

El a adăugat că, din cauza aglomeraţiei, s-a ajuns ca unui pacient să-i fie alocate în unele zile doar trei-patru minute.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...