Copil salvat miraculos din toaleta grădiniţei

Un copil de doar trei ani a căzut într-o fosă septică din curtea grădiniţei din Sat Nou, comuna Todireni, şi doar o minune a făcut să scape cu viaţă. Totul s-a întâmplat după ce băieţelul a mers la toaletă împreună cu sora lui, cu doi ani mai mare, deşi, potrivit regulamentului, ar fi trebuit să fie însoţit de un adult. La ora la care s-a întâmplat incidentul, la grădiniţă erau una dintre cele două educatoare şi femeia de serviciu, în ale cărei atribuţiuni intră, conform autorităţilor, şi aceea de a avea grijă ca micuţii să nu meargă neînsoţiţi la baie.

Băieţelul a intrat în toaleta de tip turcesc, în care, în mod ciudat, se află şi gura fosei septice care deserveşte unitatea şi care, potrivit sătenilor, era acoperită doar cu un capac de tablă. Copilul de trei ani a încercat să sară peste acea tablă, însă a aterizat cu picioarele chiar pe ea şi a căzut în fosă. Surioara sa de cinci ani a fugit în grădiniţă şi a anunţat femeia de serviciu, care împreună cu educatoarea au încercat să îl scoată pe băieţel, dar nu au reuşit.

În ajutor a sărit un bărbat care locuieşte în apropiere, care l-a prins de mâini pe copil şi l-a scos la suprafaţă. „Era în apă, cu mizerii şi era foarte speriat. L-am prins de mâini, norocul a fost că a cooperat. Dacă nu coopera, nu puteam să-l scot. Eu am găsit fosa fără nimic deasupra. M-am băgat până la jumătate, cu ambele mâini, să îl scot. Era speriat şi, când l-am scos, era murdar, ud tot”, a povestit bărbatul.

Mama copilului, care locuieşte la doar 300 de metri de grădiniţă, spune că a fost anunţată despre ce s-a întâmplat abia după ce copilul a fost scos din fosă. Când a ajuns la grădiniţă, şi-a găsit copilul ud şi tremurând. „Am întrebat ce s-a întâmplat. La telefon mi-au spus că a fost un mic incident, iar când am ajuns acolo era dezbrăcat, învelit într-un prosop şi mi-au spus că a căzut în fosă. Am început să tremur şi mi-a zis: Îl luaţi acasă, ce faceţi? Apoi mi-a spus să îi dau un paracetamol şi să îl culc. Am mers acasă, i-am făcut baie că mirosea oribil de la el şi am sunat la 112”, a spus Simona Andreea V., mama copilului.

Preluat de ambulanţă, copilul a fost transportat la spital pentru investigaţii amănunţite.

 

Anchetă începută de Inspectoratul Şcolar

 

Informaţi despre incident, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au declanşat o anchetă. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Ciprian Manolache, copilul ar fi trebuit însoţit la toaletă de femeia de serviciu. „Inspectorul teritorial se va deplasa la Liceul Tehnologic Todireni şi în speţă la grădiniţa cu program normal din Sat Nou, pentru a verifica ce s-a întâmplat acolo. Normele prevăd ca micuţii să nu meargă neînsoţiţi la toaletă”, a precizat Ciprian Manolache.

Totul s-ar fi putut termina cu o tragedie, dacă fosa nu ar fi fost vidanjată cu câteva săptămâni înainte, pentru începerea anului şcolar, astfel că micuţul nu s-a afundat cu totul în materiile fecale şi a putut respira până a fost scos.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!