sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTÎnchisoare evitată de pace cu victima

Închisoare evitată de pace cu victima

Un botoşănean a scăpat ieri de puşcărie, după ce a încheiat un acord de mediere, iar cel pe care îl bătuse şi-a retras plângerea în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Suceava. În vârstă de 42 de ani, Radu Filip B. fusese condamnat iniţial la un an şi nouă luni de puşcărie, după un scandal provocat în stradă şi terminat la poliţie.

Pe 20 martie 2014, Mihai G. mergea cu faetonul, împreună cu doi consăteni, spre satul Ionăşeni (Vârfu Câmpului), iar la ieşirea din Bucecea s-au intersectat cu o autoutilitară condusă de Radu Filip B. Acesta a mai mers câteva sute de metri, a întors maşina, a venit după ei şi a blocat drumul, apoi a coborât din maşină cu o bâtă în mâna dreaptă şi un cuţit în mâna stângă, ameninţând că-l omoară pe Mihai G., pe care l-a lovit cu bâta peste picior şi i-a tras un cap în gură. Individul a încercat să ia mai apoi un cal de la faeton, moment în care cei din atelaj au sărit şi au luat-o la fugă, ascunzându-se în zona liceului, de unde au sunat la 112. După ce Mihai G. a mers la poliţie, scandalagiul, Radu Filip B. a ajuns şi el la sediu, unde a continuat cu ameninţările şi a încercat să intre cu forţa înăuntru, fiind împiedicat de poliţişti.

 

Acuzaţii respinse de atacator

 

Cu fractură de piramidă nazală, Mihai G. a avut nevoie pentru vindecare de 14-16 zile de îngrijiri medicale. Audiat de poliţişti, scandalagiul nu a cooperat deloc cu anchetatorii, ba mai mult a avut o atitudine sfidătoare la adresa acestora, afirmând că este hărţuit pe nedrept de poliţie.

Trimis în judecată pentru loviri şi ameninţări, Radu Filip B. a negat totul. Ba mai mult, a susţinut că el ar fi fost cel atacat, încercând să inducă în eroare instanţa. Prin urmare, magistraţii Judecătoriei Botoşani au considerat că singura pedeapsă e închisoarea. „Faţă de întreg probatoriul administrat, din care reiese agresivitatea extremă şi nejustificată a inculpatului, gradul de pericol social ridicat pe cere îl prezintă inculpatul, acesta fiind autorul, în trecut, şi al altor infracţiuni de aceeaşi natură, instanţa consideră că inculpatul se poate reeduca doar prin executarea pedepsei în condiţii de detenţie”, se precizează în sentinţă. Aşa că Radu Filip B. a fost condamnat la închisoare. Ba mai mult, a fost obligat la plata a aproape 10.000 de lei reprezentând daune morale, daune materiale şi cheltuieli de judecată.

Speriat că va ajunge după gratii, acesta a făcut apel şi a făcut tot posibilul să se împace cu cel bătut.

El a şi reuşit, ceea ce l-a salvat fiind acordul de mediere încheiat cu cel pe care l-a bătut şi în baza căruia magistraţii au dispus încetarea procesului penal.

Bărbatul a avut proces şi cu CFR

 

Bărbatul nu este la prima ispravă. Pe 17 septembrie 2014, el a fost oprit în trafic, la Leorda, pe motiv că nu purta centură de siguranţă. Când poliţistul a cerut să verifice maşina, individul a devenit recalcitrant, înjurând Poliţia, şi a plecat fără acordul agentului, abandonând documentele maşinii, dar şi actele de identitate.

Tot în 2014, turma de oi aparţinând acestuia a ajuns de mai multe ori în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare şi a distrus terasamentul pe aproape 200 de metri, punând în pericol circulaţia trenurilor pe ruta Vereşti-Botoşani.

Sătui să-i tot atragă atenţia, cei de la Compania Naţională a Căilor Ferate au făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru distrugere, însă pe 21 mai 2015 procurorii au dispus clasarea cazului pe motiv că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. Reprezentanţii Căilor Ferate Române au deschis, însă, o acţiune de răspundere delictuală, iar Judecătoria Botoşani l-a obligat pe Radu Filip B. la plata unor daune.

De altfel, când au pus pe cântar toate aceste isprăvi ale botoşăneanului, magistraţii au ajuns la concluzia că acesta denotă „perseverenţă infracţională”, dar şi un comportament „agresiv, primitiv, adoptat în mod nejustificat faţă de persoane ce sunt membre ale aceleiaşi comunităţi”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...