Mort furat şi îngropat cu poliţia

Caz incredibil petrecut ieri în satul Iacobeni, din comuna Dângeni, unde, din cauza diferenţelor confesionale, o bătrână de 90 de ani a ajuns să fie înmormântată în prezenţa poliţiştilor.

Situaţia a degenerat în momentul în care fiii defunctei, declaraţi de altă confesiune religioasă, au decis să o înhumeze în cimitirul satului fără să apeleze la serviciile preotului paroh Gabriel Ioniţă, deşi bătrâna a fost toată viaţa ei creştin-ortodoxă, iar cimitirul este administrat de Biserica ortodoxă. Prin urmare, ei au apelat la un pastor adventist de la Botoşani, însă, considerând aceasta un afront atât la memoria bătrânei, cât şi la adresa bisericii, preotul Ioniţă a chemat Poliţia.

Cum decesul Mariei Nersidan a survenit sâmbătă, doi dintre fiii săi, Michael şi Vanea au vorbit cu un gropar, au săpat mormântul în cimitirul satului, fără ştirea preotului, iar ieri l-au chemat pe pastorul Sorin Cristea, de la Biserica Adventistă „Speranţa” Botoşani, înhumarea urmând să aibă loc după regulile acestei confesiuni.

Prin urmare, ieri la prânz, atunci când bătrâna urma să fie dusă pe ultimul drum, a izbucnit scandalul.

După o serie de discuţii s-a ajuns la o soluţie de compromis – ceremonia religioasă de la domiciliu să fie asigurată de adventişti, iar sicriul să fie preluat din drum de către preotul ortodox, care să facă slujba cuvenită mai departe. Ce a urmat a întrecut, însă, orice aşteptare.

Astfel, la finalul ceremoniei, când preotul aştepta în drum cu toate podoabele bisericeşti, fraţii Nersidan i-au cerut celui care conducea faetonul cu sicriul să nu oprească, ci să-şi continue drumul spre cimitir. Scena i-a lăsat fără replică pe sătenii adunaţi, care nu au mai ştiut ce să creadă, inclusiv cel care purta crucea defunctei neştiind încotro să o apuce.

Pastorul Sorin Cristea a urcat în maşină şi a plecat, susţinând că el şi-a încheiat misiunea şi respectă înţelegerea convenită, iar părintele Gabriel Ioniţă, rămas fără mort, a sunat la 112.

În scurt timp la Iacobeni au ajuns comisarul Cătălin Ilaşcu, şeful Poliţiei Săveni, dar şi protopopul de Săveni, părintele Constantin Macuc, care au plecat în urma convoiului funerar. Într-un final, Michael Nersidan a acceptat ca preotul din sat să susţină slujba de înhumare, însă fraţii au refuzat să participe la ceremonia religioasă. În schimb, poliţiştii au rămas la căpătâiul defunctei pentru a se asigura că spiritele nu degenerează din nou.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!