Seceta bagă judeţul în stare de alertă

Situaţie fără precedent în Botoşani. În judeţul cu una dintre cele mai mari suprafeţe de luciu de apă dulce din ţară, a fost declarată stare de alertă din cauza secetei. După ce aceasta a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Interne, pentru 35 de unităţi administrativ-teritoriale din totalul celor 78, pe o perioadă de 30 de zile, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) au fost convocaţi, ieri, în şedinţă la prefectură. Aceştia au aprobat un plan de măsuri în vederea ieşirii din această situaţie. Astfel, se vor asigura transporturi de apă potabilă şi menajeră în zonele afectate de secetă prin mijloace proprii sau cu încheierea de contracte cu agenţi economici şi se vor elabora în regim de urgenţă planuri pentru estimarea fondurilor necesare construirii de puţuri de mare adâncime. De asemenea, se vor putea achiziţiona bazine de mare capacitate în vederea stocării apei şi se vor face demersurile în vederea înfiinţării unei Organizaţii a Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) în amenajarea Horia-Liveni-Manoleasa, pentru aproximativ 1.000 de hectare. Cel mai important, se vor readuce în stare de funcţionare sistemele de irigaţii, acestea intrând în sarcina autorităţilor locale. Mai mult, se vor urgenta şi lucrările de extindere a reţelelor de apă din judeţ.

De asemenea, locuitorii din zonele aflate în stare de alertă trebuie să limiteze consumul de apă la strictul necesar.

Pe perioada stării de alertă, arderile de vegetaţie şi mirişti vor fi strict interzise, iar păşunatul va fi permis în zonele împădurite, cu acordul Direcţiei Silvice.

Ploi puţine anunţate de meteorologi

 

Din estimările specialiştilor în agricultură, judeţul se confruntă cu o secetă fără precedent în ultima jumătate de secol. Dacă în unele localităţi nu a mai plouat de la începutul anului, în alte ploile au fost sporadice, pauzele fiind şi mai mari de 30 de zile. Cursurile minore de apă au secat, la fel ca şi apa din fântâni, astfel că locuitorii, în special cei din Lunca Prutului, au ajuns să fie dependenţi de apa transportată de pompieri.

Nu doar oamenii au avut de suferit, ci şi culturile şi animalele. Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a fost arsă de secetă, mai precis 170.000 de hectare din totalul celor 400.000, iar statul lucrează acum la o formă de compensare a pagubelor suferite de fermierii ale căror culturi au fost distruse în proporţie de peste 30%.

Animalele au ajuns să fie vândute pe preţuri aproape de nimic la abatoare, iar cele care au rămas în exploataţie abia au avut ce să mănânce, iar apa de consum a fost limitată.

Starea de alertă se va menţine sau se va extinde, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice. Prognozele arată că ploi se vor semnala abia săptămâna viitoare.

Deja ai votat!