Pace cu procurorii refuzată unui poliţist

Acuzat de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi conducere fără permis, fostul şef al postului de poliţie Gorbăneşti, Florin Istina, va fi judecat. Ieri, magistraţii Curţii de Apel Suceava au respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de acesta cu procurorii, decizia fiind definitivă. Prin urmare, dosarul se va întoarce la procurori, care vor trebui să întocmească rechizitoriul, Florin Istina urmând să fie trimis în boxa acuzaţilor.
Bărbatul a ajuns în atenţia procurorilor în noiembrie 2015. În urma unor verificări efectuate de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) în rândul poliţiştilor care aveau dreptul să conducă maşinile de poliţie, s-a descoperit că acesta nu figura în baza de date ca posesor de permis. Anchetatorii au descoperit că, începând cu 2008, acesta s-a folosit de o copie xerox după permisul de conducere al soţiei, pe care a inserat fotografia şi datele sale personale, precum şi seria şi perioada de valabilitate ale permisului vărului său. Falsul ar fi fost realizat în 2013, chiar în sediul de poliţie. Audiat, acesta a recunoscut totul şi a susţinut că, în perioada decembrie 2005- februarie 2006, a urmat cursurile unei şcoli de şoferi, însă nu a mai susţinut examenul de conducere, întrucât şi-a pierdut documentele personale.
El a solicitat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii stabilind amânarea aplicării pedepsei închisorii de un an şi şase luni închisoare. Dacă acordul ar fi fost validat de instanţă, putea să rămână angajat al poliţiei, sancţiunea nefiind asimilată unei condamnări.
Florin Istina a fost încadrat în Poliţie în urma unui concurs organizat în august 2005 şi a fost numit ajutor şef de post imediat. În ianuarie 2008, s-a înscris la concursul organizat pentru funcţia de şef de post, în curriculum vitae menţionând, printre altele, că este posesor al permisului de conducere. Ulterior, a intrat într-un cerc vicios, care a culminat cu falsul. Pus sub urmărire penală, a fost mutat la Vorniceni, el fiind pus la dispoziţia conducerii IJP.

– Sebastian GHEORGHIU
sgheorghiu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!