spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTProces de amploare pierdut de primărie

Proces de amploare pierdut de primărie

Municipalitatea a încheiat fără succes şase ani de demersuri în instanţă vizând recuperarea a 600.000 de lei reprezentând garanţia la lucrările de reabilitare a Bulevardului Eminescu.

În urmă cu două zile, primăria a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ultimul act al procesului prin care a încercat să convingă BRD să-i achite banii. „Unul dintre argumentele respingerii recursului a fost motivarea Curţii de Apel Iaşi, în sensul în care nu ar exista un prejudiciu şi o persoană responsabilă din cadrul BRD, deoarece ei au eliberat sumele corect, pentru că era contul firmei. Practic, am încheiat toate posibilităţile legale pe latură civilă, comercială, prin care am încercat să recuperăm banii”, a declarat Cătălin Dolachi, consilier juridic în cadrul primăriei.

Reprezentanţii primăriei dădeau încă din vară sub 5% şanse de reuşită demersului la Înalta Curte, recunoscând că nu s-au luat măsuri de siguranţă pentru evitarea dispariţiei banilor. „Firma ieşeană avea dreptul să scoată banii oricând şi asta a şi făcut. Scrisoarea de garanţie bancară trebuia prelungită şi nu s-a prelungit şi s-a mers pe 5% cotă procentuală care s-a virat în câteva conturi ale societăţii, care trebuiau să fie la dispoziţia municipalităţii, dar nu a fost aşa”, declara atunci un consilier juridic.

 

Banii retraşi din cont cu acte false

 

Lucrările la Bulevard au fost executate de Nova Construct Iaşi, în 2008, însă nu au respectat standardele. În 2009, edilii au cerut firmei să remedieze problemele, lucru care nu s-a întâmplat.

Atunci primăria a vrut să execute garanţia, însă nu a mai găsit bani în conturi. Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că BRD Iaşi a plătit firmei Nova Construct garanţia de 600.000 de lei, în baza unor acte false. Pentru că pe document era semnătura Mirelei Ghiorghiţă (şef Serviciu contabilitate) şi a viceprimarului Romulus Eram, a fost sesizat DNA. Această instituţie şi-a declinat competenţa către tribunal, pentru că a constatat că semnăturile de pe înscrisurile depuse la bancă au fost clonate pe o hârtie, erau false.

În octombrie 2013, primăria a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi documente care au demonstrat că banii au fost retraşi fără aprobarea municipalităţii. Procurorul de caz a decis că există fapta, dar nu poate fi determinat vinovatul şi a dat ordonanţă de clasare a cazului. Conducerea primăriei a contestat decizia, însă nu a avut câştig de cauză. În paralel, a deschisă o acţiune civilă pentru recuperarea banilor de la BRD. Acţiunea, respinsă de instanţa de fond, a fost admisă la recurs şi respinsă din nou la apel în noiembrie 2015.

Contre între aleşii locali

 

Aleşii locali nu au ezitat să-şi aducă acuze, pornind de la această problemă. „Faptul că acea firmă şi-a putut retrage nestingherită banii de garanţie denotă fie incompetenţă, fie un abuz în serviciu. În ambele cazuri, Cătălin Flutur trebuie să plătească din buzunar banii pierduţi de primărie la reabilitarea bulevardului”, spunea viceprimarul Cosmin Andrei la sfârşitul anului trecut.

Cătălin Flutur a replicat spunând că nicio persoană din primărie nu este responsabilă de dispariţia garanţiei şi a criticat modul în care municipalitatea s-a apărat în această speţă, în mandatul Portariuc. „Poate domnul Cosmin Andrei nu ştie subiectul. El nu a priceput lucruri mai simple din primărie, d-apoi acesta”, spunea Cătălin Fluture.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.5 ° C
19.6 °
18.9 °
54 %
3.7kmh
54 %
mie
17 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...