FRF propune retrogradarea arbitrilor

Această soluţie este avansată de forul românesc pentru a reduce greşelile de la meciurile din Liga I.

 

Federaţia Română de Fotbal (FRF) intenţionează să introducă la nivelul arbitrajului sistemul de promovare – retrogradare, în funcţie de greşelile comise la meciurile din Liga I, a declarat, ieri, la finalul Comitetului Executiv, preşedintele FRF, Răzavn Burleanu, notează News.ro.

„Cunoaşteţi foarte bine că CCA-ul este un stat într-un alt stat. E o convenţie şi oricât ne-am dori să intervenim, nu se poate. Prin urmare, doar s-a prezentat situaţia, am luat act de lista cu arbitrii FIFA centrali şi asistenţi şi le-am propus colegilor mei din Comitetul Executiv să avansăm această propunere către CCA şi în această iarnă să avem pentru prima dată arbitri retrogradaţi. Plecând de la următorul principiu, dacă ai echipă de Liga I care intră în acest sistem de promovare – retrogradare, de ce în arbitraj să ai parte de un sistem închis? Lumea sportului cunoaşte două modele, unul închis şi altul deschis. În sistemul european există această posibilitate de retrogradare. Dacă un club poate promova şi retrograda acelaşi principiu să se aplice şi arbitrilor. În Liga a II-a şi Liga a III-a nu mai sunt probleme atât de mari, ceea ce înseamnă că există arbitri tineri care sunt foarte bine pregătiţi”, a declarat Burleanu.

Oficialul FRF a precizat că şi lista FIFA va suferi modificări, astfel încât Alexandru Tudor şi Cristian Balaş vor fi înlocuiţi de Horaţiu Feşnic şi George Găman: „De ce trebuie să ieşi la pensie cu ecusonul FIFA? Trebuie să existe o presiune, să prestezi şi în ţară aşa cum o faci şi în afara ţării. În locul lui Tudor şi Balaj îi avem pe Feşnic şi pe Găman. Propunerea noastră, a executivului, a fost susţinută în unanimitate de membrii Comitetului Executiv, să solicităm CCA-ului să implementăm aceste reguli. Sincer nu cred că CCA-ul poate refuza o asemenea propunere”.

În ultima perioadă mai multe grupări din Liga I şi conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au exprimat nemulţumirea faţă de greşelile de arbitraj care ar influenţa clasamentul Ligii I.

Reprezentanţii cluburilor Dinamo şi CS „U” Craiova s-ar arătat cei mai nemulţumiţi în ultima perioadă de calitatea arbitrajelor, acuzând că ierarhia la vârf a competiţiei este influenţată de greşeli comise în defavoarea lor şi în favoarea echipei Steaua.

Deja ai votat!