sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTGrevele cuprind toate instituţiile

Grevele cuprind toate instituţiile

Cu doar două luni înainte de alegeri, angajaţii statului deschid seria protestelor pentru bani. Primii au ieşit în stradă membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) şi grefierii. Urmează cadrele medicale, care, pe 19 octombrie, vor face grevă de avertisment, iar de pe 31 vor intra în grevă generală.

Ieri dimineaţă, aproximativ 50 de poştaşi au pichetat sediul Palatului Administrativ, pentru jumătate de oră. O delegaţie a acestora, din care a făcut parte şi liderul de sindicat, Constantin Ispir, i-a prezentat o listă de revendicări prefectului Dan Nechifor. Oamenii i-au spus oficialului că au ajuns să iasă în stradă după ce, timp de un an, doleanţele lor nu au fost ascultate de conducerea Companiei Naţionale Poşta Română. Principalele sunt majorarea salariilor cu 200 de lei, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi deblocarea posturilor vacante, astfel încât să poate fi acordate şi concedii de odihnă. Nu în ultimul rând, lucrătorii vor sporuri pentru condiţii grele de muncă, precizând că, zilnic, se deplasează kilometri în şir, pe ploaie sau vânt, ger, ninsoare, caniculă, cu genţi care ajung să cântărească şi peste 20 de kilograme.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a susţinut că lista revendicărilor va fi transmisă la nivel central. „Mă întreb de ce s-a ajuns ca o companie pe plus să ajungă într-o astfel de situaţie”, a fost remarca prefectului Dan Nechifor.

Poştaşii au susţinut că vor continua formele de protest până când se va da curs doleanţelor acestora.

 

Grefierii şi judecătorii reclamă lipsa de personal

 

Zeci de grefieri din cadrul Judecătoriei şi Tribunalului Botoşani şi-au întrerupt ieri activitatea, timp de trei ore, şi au pichetat Palatul de Justiţie, dorind să atragă atenţia asupra problemelor din sistem. Protestul s-a derulat în intervalul orar 10-13, grefierii botoşăneni dorind să se solidarizeze cu acţiunile organizate în toată ţara şi cu mitingul organizat la Bucureşti de Federaţia Naţională a Sindicatelor ProJust. Principalele revendicări sunt legate de nerecunoaşterea unor drepturi profesionale şi de lipsa personalului. „Vrem o legislaţie adecvată şi reglementări adaptate la realităţile din instanţe şi parchete. Nu avem un statut nici până la ora actuală şi nu beneficiem de pensia de serviciu de 25 de ani, acestea fiind alte două motive de protest”, a declarat Liliana Amariei, grefierul şef de la Judecătoria Botoşani. Grefierii acuză faptul că, de la intrarea în vigoare a noilor Coduri, atribuţiile lor s-au diversificat, fără ca numărul personalului să crească, şi că se lucrează peste program, fără ca orele suplimentare să fie plătite.

Acţiunea grefierilor a venit după protestul judecătorilor. Timp de o săptămână, aceştia au purtat banderole albe la robe, iar o altă săptămână au judecat numai cauzele urgente. În prezent, protestele au fost suspendate, Adunarea Generală a Judecătorilor urmând să decidă peste o săptămână dacă se impune reluarea acestora. Acţiunile au fost iniţiate pe 14 septembrie, în semn de nemulţumire faţă de nesoluţionarea de către Ministerul Justiţiei a unor probleme grave din sistem – neasigurarea independenţei justiţiei, supraaglomerarea instanţelor, lipsa personalului, etc. Şi sindicaliştii din cadrul Penitenciarului Botoşani vor picheta unitatea de detenţie, joi, 13 octombrie, tot din cauza nemulţumirilor legate de lipsa personalului, angajaţii notificând conducerea penitenciarului că refuză să mai presteze ore suplimentare.

Grevă anunţată în sănătate

 

Cel mai amplu protest anunţat pentru perioada următoare este cel al cadrelor medicale, sindicatul acestora fiind de altfel unul dintre cele mai mari din ţară. Pe 19 octombrie, membrii Sanitas vor opri munca pentru două ore, pentru a-i determina pe guvernanţi să elaboreze o lege a salarizării pentru sistemul sanitar. Aceştia susţin că ordonanţa salarizării în sistemul de stat îi dezavantajează, creând în continuare discrepanţe între persoanele care desfăşoară aceeaşi activitate. Acestea cer aceeaşi salarizare pentru personalul din unităţile clinice şi cele neclinice, dar şi calcularea sporurilor şi a altor drepturi la salariul de bază actual.

„O altă nemulţumire ar fi reaşezarea salariilor pentru tot personalul de specialitate pe aceeaşi funcţie şi pe aceeaşi grilă. Dacă funcţia este aceeaşi, de exemplu asistent medical, dorim ca şi salarizarea, indiferent de studii, să fie aceeaşi. Dorim de asemenea, promovarea unei legi a salarizării specifice sectorului sanitar şi nu să fim legaţi de toate unităţile bugetare”, a declarat Lia Temciuc, liderul Sanitas de la Spitalul Judeţean.

Pe timpul protestului, trebuie asigurată 30% din activitate pe secţii şi în policlinică. La Urgenţe, singura formă de protest luată în calcul de angajaţi a fost purtarea de banderole inscripţionate cu cuvântul „Grevă.”

Sindicaliştii din sănătate au fost în grevă şi în noiembrie 2012. Şi atunci principala nemulţumire a fost cea vizând salarizarea, problemele sunt departe de a fi rezolvate. Deşi în ultimii ani, salariile din sănătate au fost majorate, existente în continuare diferenţe între persoane cu aceleaşi sarcini şi aceeaşi funcţie. Un exemplu este cel al asistenţilor, cei cu studii superioare având salarii mai mari decât cei cu studii medii, deşi fac aceeaşi treabă.

Proteste au anunţat şi federaţiile din administraţia locală, însă salariaţii din Botoşani le consideră inutile în condiţiile în care până la alegeri mai sunt doar două luni. Şi cadrele didactice au abandonat discuţiile privind organizarea unei greve.

– Roxana RUSU

rrusu@monitorulbt.ro

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...