Săpături reluate la metropola de şapte mii de ani

Săpăturile arheologice de la Ripiceni, acolo unde a fost descoperit un megatemplu vechi de şapte mii de ani, vor fi reluate săptămâna viitoare, după ce Consiliul Judeţean a alocat o parte din banii necesari. Deşi arheologii au estimat că ar avea nevoie de 20.000 de lei, CJ a alocat jumătate, respectiv 10.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru a continua săpăturile la metropola cucuteniană scoasă la iveală de arheologi din Botoşani în colaborare cu specialişti din Iaşi şi Suceava şi, în cadrul căreia, pe lângă locuinţe, s-a descoperit şi o mega-structură înconjurată de peste 1.000 de metri pătraţi, care a fost cel mai probabil un templu sau o locuinţă de şef de trib. „Va trebui să demontăm structura locuinţei, să vedem ce este sub această structură. Noi am prelevat deja o serie de analize, le-am trimis pentru datarea radiocarbon, în Germania. Vom avea o tratare certă a aşezării, am trimis şi analizele solului. Încercăm să aflăm cât mai multe informaţii”, a mai spus Aurel Melniciuc. „Această mega-structură este unicat deocamdată în preistoria românească”, a spus arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.

Cultura Cucuteni este un adevărat brand al Botoşaniului, prin numărul mare de aşezări de pe teritoriul judeţului, iar specialiştii arată că inclusiv această zonă a făcut parte din leagănul agrar al civilizaţiei europene.

Cultura Cucuteni este o civilizaţie misterioasă, prin spiritualitatea ei, prin reprezentările ei artistice unicat, care uimesc la nivel mondial. Totodată cucutenienii păstrează secrete macabre, nefiind nici până astăzi cunoscut vreun cimitir al acestei comunităţi, fără să se ştie exact ce se întâmpla cu defuncţii.

Deja ai votat!