Gunoi păzit pentru a evita scumpirile

Conducerea Urban Serv a încheiat un contract pe trei luni cu administratorul depozitului de deşeuri de la Stăuceni. În această perioadă, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi Consiliului Municipal Botoşani trebuie să se pună de acord în privinţa cantităţii de deşeuri reciclabile care trebuie dusă la Stăuceni. Prin contract, administratorul depozitului s-a angajat ca, în primii doi ani de exploatare, să reducă cu 20% cantitatea de deşeuri depozitată acolo. Reducerea acestei cantităţi se face prin deşeurile pe care le primeşte aici, în sensul în care operatorii sunt obligaţi ca 20% din cantitatea de deşeuri transportată să fie reprezentată de deşeuri reciclabile. „Urban Serv are în contractul încheiat cu Primăria Botoşani atingerea a 15% din ţintele în cauză, iar operatorul de la Stăuceni impune Urban Serv condiţiile pe care trebuie să le respecte el. Cele două entităţi, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local, trebuie să se pună de acord în privinţa acestor cantităţi de deşeuri reciclabile, pentru a şti exact cum procedăm. Într-o perioadă de trei luni, cele două entităţi trebuie să rezolve această problemă”, a spus Simion Drelciuc.

Potrivit oficialului, de săptămâna trecută societatea foloseşte un utilaj care colectează deşeurile reciclabile. În acelaşi timp, conducerea Urban Serv a solicitat sprijinul Poliţiei Locale şi al municipalităţii să acţioneze pentru a stopa furtul de deşeuri reciclabile de la rampele din municipiu. „Altfel, nu vom putea îndeplini acele ţinte nici noi, nici administratorul depozitului, iar Consiliul Municipal va trebuie să plătească câte 100 de lei pe tonă pentru cantităţile de deşeuri reciclabile neîndeplinite. Aşa spune legislaţia”, a mai spus Simion Drelciuc.

Urban Serv ia în calcul să angajeze zilieri

 

Pentru a rezolva situaţia deşeurilor reciclabile, conducerea societăţii Urban Serv ia în calcul posibilitate de a angaja ca zilieri persoanele care îşi asigură traiul zilnic din vânzarea de PET-uri şi cartoane. „Dacă ar fi să-i angajăm ca zilieri, nu va fi simplu, pentru că este greu de colaborat cu aceste persoane. Dar trebuie să găsim o soluţie în privinţa deşeurilor reciclabile”, a mai spus Simion Drelciuc.

Spaţiul de depozitare temporară a deşeurilor din zona Rediu va fi închis definitiv la finele acestei luni. Acolo mai sunt duse în această perioadă deşeurile colectate de la case şi de la agenţii economici, deoarece municipalitatea încă nu a stabilit cuantumul taxei pe care o vor plăti cele două categorii de generatori de deşeuri. Acest lucru va fi aprobat într-o şedinţă extraordinară a deliberativului local.

De la începutul lunii noiembrie va fi demarată activitatea de relocare a deşeurilor din zona Rediu la Stăuceni.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!