Angajaţii din penitenciar au protestat la Iaşi

O parte dintre angajaţii Penitenciarului Botoşani au participat, ieri, la pichetarea Penitenciarului Iaşi, acţiune de protest organizată de cele două organizaţii sindicale reprezentative, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), ca urmare a neaplicării unei ordonanţe de Guvern privind majorarea salariilor din sectorul de apărare. Însoţiţi de liderul sindicatului Novo Legis Botoşani (n.r. – afiliat la FSANP), Cezar Roşca, sindicaliştii botoşăneni s-au postat în faţa unităţii de detenţie, unde, timp de două ore, au scandat nemulţumirile alături de alţi aproape 150 de colegi. „Când a fost pusă în aplicare această ordonanţă, doamna ministru a înţeles că noi nu facem parte din categoriile care ar urma să beneficieze, întrucât acest sector nu a fost bugetat. Ar fi vorba de o creştere de 10%, adică aproximativ 150 de lei în plus. Nu este o sumă enormă, dar noi ne simţim discriminaţi”, a declarat Dorin Şcarlii, liderul FSANP Iaşi.

O altă nemulţumire este legată de lipsa personalului, angajaţii din penitenciare refuzând să mai presteze ore suplimentare fără plata acestora sau acordarea de zile libere. „Aceste ore nu sunt plătite şi nici recuperate – avem 1,5 milioane de ore suplimentare nerecuperate la momentul actual la nivelul ANP”, a precizat Sorin Dumitraşcu, preşedintele Sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Seria acţiunilor de protest a început în 23 septembrie, ieri fiind pichetate încă patru penitenciare, respectiv Penitenciarul Rahova, Penitenciarul-Spital Rahova, Penitenciarul Oradea şi Centrul de la Buziaş, numărul total al protestatarilor trecând de 2.000. Tot în cadrul acestor acţiuni, Penitenciarul Botoşani va fi pichetat joi atât de membrii de sindicat din cadrul FSANP cât şi de SNLP.

Sindicatele au solicitat încă de luna trecută autorizaţie de la Primărie, la protest urmând să participe doar angajaţii care nu se află în timpul serviciului. Asta pentru că prin Legea privind dialogul social angajaţilor din penitenciare li s-a interzis dreptul la grevă.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

 

 

Deja ai votat!