Noapte albă pentru Casa Verde

Bătălia pentru finanţările alocate de stat prin Programul „Casa Verde” a continuat şi ieri. La orele prânzului, zeci de botoşăneni încă aşteptau în faţa sediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) pentru a vedea dacă vor primi bani de la stat pentru sisteme de încălzire pe bază de energie regenerabilă. Asta după ce mulţi dintre ei au stat toată noaptea la rând, pentru a fi siguri că nu vor rămâne pe dinafară. Printre doritori a fost şi prefectul Dan Nechifor, care a aşteptat aproape trei ore pentru a-şi depune actele.

Campania de depunere a cererilor, deschisă ieri, se va încheia pe 24 octombrie, dar zeci de botoşăneni s-au aşezat la rând încă de duminică. Aceştia se luptă pentru o finanţare totală de 1,2 milioane lei, bani care se împart pe principiul „primul venit primul servit”.

Din cele 350 de dosare depuse, până la orele prânzului erau procesate 90, dintre care trei fuseseră respinse.

„Motivele pentru care dosarele au fost respinse fac referire la dosarele incomplete sau pentru chitanţe emise din 2012-2013, în condiţiile în care legea prevede că aceste chitanţe sunt luate în calcul după ce este aprobată cererea de finanţare”, a menţionat Eugen Mateciuc, directorul APM.

 

CASETA:

Finanţările ajung până la 8.000 de lei

 

Beneficiarii vor putea primi până la 3.000 de lei pentru a-şi instala panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru panouri solare presurizate sau până la 8.000 de lei pentru pompe de căldură (exclusiv pompele de căldură aer-aer).

Vor fi eligibile pentru finanţare cheltuielile de achiziţie a sistemelor de încălzire şi cele cu montajul şi punerea în funcţiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Se pot înscrie în program doar persoanele care au domiciliul în România, sunt proprietari sau coproprietari ai terenului şi ai casei pentru care se va instala sistemul de încălzire nepoluant, iar imobilele nu fac obiectul unui litigiu în instanţă.

Alte condiţii sunt ca solicitanţii să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale, să nu fi fost condamnaţi pentru infracţiuni contra mediului şi să nu fi primit altă finanţare pentru sistemul de încălzire, pentru aceeaşi casă.

 

 

Deja ai votat!