spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTProces uriaş pentru bolnavi chinuiţi

Proces uriaş pentru bolnavi chinuiţi

Războiul purtat în ultimele patru luni pe autorizarea Sanatoriului Podriga ajunge în instanţă. Rămasă fără acte şi implicit fără finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate, timp de 43 de zile, unitatea sanitară a deschis un proces prin care încearcă să recupereze banii pierduţi în perioada respectivă.

Intentată încă de pe 22 iunie de către reprezentanţii instituţiei medicale, acţiunea se îndreaptă împotriva Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Astfel, reprezentanţii Sanatoriului Podriga acuză DSP de faptul că a refuzat, fără un motiv temeinic, conform spuselor acestora, să reînnoiască autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţii medicale, ceea ce a atras după sine şi suspendarea contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Miză de sute de mii de lei

 

Reprezentanţii unităţii spun că, din cauza măsurilor dure luate de DSP, în urma controalelor conduse de medicul Felicia Beleca, unitatea a pierdut zilnic peste 7.100 de lei, cât reprezintă valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), care decontează lunar aproape 213.700 de lei.

De celalaltă parte, medicul care a decis retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare a sanatoriului spune că a acţionat conform legii, mai ales că pacienţii din cadrul unităţii, prin natura afecţiunilor de care suferă, sunt expuşi unui risc şi mai mare de îmbolnăvire. Aceasta a cerut verificarea turbidităţii apei, analiză care a ieşit prost şi despre care reprezentanţii sanatoriului spun că nu a mai fost cerută niciodată, nimănui, tocmai pentru că se ştia că apa nu este optimă. Aceştia au mai contestat şi declaraţia conform căreia apa i-ar fi putut îmbolnăvi pe pacienţi, spunând că aceeaşi apă este folosită şi de copii la şcoală şi de alte categorii de persoane, iar DSP nu se îngrijorează atât pentru starea lor.

„Medicul este cel care stabileşte riscul. El este suveran când stabileşte riscul. La fel cum medicul e suveran când stabileşte gravitatea pacientului. Eu fac medicină preventivă”, a spus medicul Felicia Beleca, şeful Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP Botoşani.

 

Medic anchetat de comisia de disciplină

 

Medicul, anchetat în aceste zile de o comisie de disciplină, la cererea Ministerului Sănătăţii, care şi-a trimis corpul de control la Botoşani, susţine, însă, că nu ar exista motive pentru a fi sancţionat. „Eu dacă fac prevenţie sunt indisciplinată? Nu înţeleg legătura între indisciplină şi alte lucruri. Acest compartiment este pentru evaluarea riscurilor. Văd că au ajuns să stabilească riscul cu totul alte persoane”, a precizat Felicia Beleca. Cu aceasta sunt de acord şi unii dintre angajaţii instituţiei, care spun că, deşi a stat o săptămână la Botoşani, corpul de control al Ministrului Sănătăţii, condus de unul din cei mai exigenţi inspectori, nu a luat nicio măsură concretă. „Au venit, au controlat, au luat toate hârtiile la puricat, iar la final au trasat sarcini pentru comisia de disciplină de aici. Păi dacă ai venit, tu, corp de control, de ce nu iei tu şi măsurile? Sau măcar să trasezi un set de măsuri. Aşa, au lăsat totul pe cei de aici”, a spus unul dintre membrii comisiei care va face ancheta disciplinară în cazul medicului Felicia Beleca.

Cum însă aceasta nu este funcţionar public, iar comisia nu o poate judeca pe linie medicală, sancţiunea nu poate fi decât una simbolică, dacă va exista.

Alte voci din cadrul DSP se îndreaptă şi împotriva CAS Botoşani, acuzând că, în realitate, cei de acolo au făcut exces de zel. „De la CAS au suspendat contractul imediat. Parcă aşteptau. Mi se pare cel puţin ciudat cum au ştiut fix când să oprească finanţarea la Podriga”, a spus unul din reprezentanţii DSP. Reprezentanţii CAS spun însă că totul s-a făcut conform legii şi repunerea unităţii medicale în contract s-a făcut la fel de repede.

Primul termen al procesului este 1 noiembrie 2016.

 

Conflict escaladat înainte de alegeri

 

Sanatoriul Podriga a rămas fără autorizaţie sanitară, începând cu data de 19 mai, pe motiv că apa folosită este improprie consumului. Au urmat discuţii la prefectură şi Consiliul Judeţean, în cadrul cărora reprezentanţii DSP au refuzat orice concesie şi încercare de reconciliere, spunând că, dacă apa nu este bună, ei nu pot da autorizaţie. S-a ajuns ca problema să fie dezbătută la guvern şi să se decidă montarea unor filtre. Odată cu instalarea acestora, a fost reînnoită autorizaţia sanitară şi reluată finanţarea. Totul a durat, însă, 43 de zile, timp în care bolnavii au primit hrană din donaţii, iar angajaţii au muncit fără a şti dacă vor fi plătiţi. Dacă nu se vor recupera banii pentru zilele fără contract, aceştia nu vor încasa bani pe ultima lună din an. Ciudat este că tot acest conflict a avut loc în preajma alegerilor locale, iar taberele adverse, DSP şi CAS pe de o parte şi Consiliul Judeţean, pe de alta, aveau conduceri de culori diferite, respectiv PSD şi PNL.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...