Ţepari îmbogăţiţi în puşcărie

Digital Camera

Un dorohoian bănuit că ar fi implicat în înşelăciuni prin metoda „Accidentul” şi aflat mână în mână cu doi deţinuţi închişi în Penitenciarul Iaşi a fost ridicat cu mascaţii, în urma unei acţiuni organizate de poliţiştii ieşeni. Bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost ridicat în urma unei percheziţii domiciliare, fiind condus la Iaşi pentru audieri.

Acţiunea a fost organizată de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iaşi, cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a cuprins în total trei percheziţii, celelalte două descinderi având loc în Penitenciarul Iaşi. „Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal, în care patru persoane sunt bănuite de comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune. Astfel, din cercetări, a reieşit că, în perioada martie – septembrie, una dintre persoanele în cauză ar fi înşelat, prin metoda «Accidentul», şapte persoane din municipiul Iaşi”, a declarat Anca Vîjăiac, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 2.950 de lei, care ar fi provenit din săvârşirea infracţiunilor, telefoane mobile şi cartele SIM , care ar fi fost folosite la săvârşirea infracţiunilor.

De asemenea, au fost puse în aplicare trei mandate de aducere. Poliţiştii au reţinut, pentru 24 ore, un deţinut bănuit că ar fi pus la cale totul, urmând ca ieri acesta să fie prezentat Judecătoriei Iaşi. Totodată, susţin reprezentanţii IJP Iaşi, alte trei persoane sunt cercetate în stare de libertate, fiind bănuite de comiterea a şase infracţiuni de complicitate la înşelăciune, prejudiciul fiind estimat la 80.000 de lei. La activităţile desfăşurate în Penitenciarul Iaşi au participat şi lucrători din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a persoanelor în cauză.

 

CASETA:

Şanse minime pentru recuperarea banilor

 

Metoda „Accidentul” se bazează pe şocul emoţional. Astfel, autorii sună persoane vârstnice şi se dau drept poliţişti, avocaţi sau procurori, anunţând în fals victimele că o rudă apropiată ar fi suferit un accident şi, pentru a scăpa de puşcărie, trebuie să plătească o sumă de bani. Pentru a pune mâna cât mai repede pe sumele respective, suspecţii se folosesc de complici, care merg la domiciliul victimei şi ridică banii. Metoda a făcut ravagii şi în judeţul Botoşani, zeci de bătrâni fiind păcăliţi cu sume importante. Majoritatea înşelăciunilor erau puse la cale de deţinuţi, condamnaţi la pedepse mari, care se foloseau de complici aflaţi în libertate. Astfel, dacă erau prinşi şi condamnaţi, deţinuţii solicitau contopirea pedepselor. În schimb, anchetatorii au reuşit să recupereze sume infime din banii oferiţi de victime. Din acest motiv, poliţiştii recomandă ca cei care primesc telefoane de acest gen, cu accidente închipuite, să nu ofere sumele pretinse şi să anunţe imediat la poliţia.

 

Deja ai votat!