Pericol de inundaţii după secetă

Informarea meteorologică de la începutul săptămânii s-a transformat pentru mai multe judeţe, printre care şi Botoşani, în avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică şi precipitaţii. Potrivit meteorologilor, avertizarea, care indică fenomene meteo periculoase, va fi în vigoare azi până la ora 20.00 în Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa şi Tulcea, precum şi în zona de munte aferentă judeţului Dâmboviţa.

În intervalul menţionat se vor semnala instabilitate atmosferică şi precipitaţii, urmând a se cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 50-60 de litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse 80-90 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea a generat şi o atenţionare hidrologică cod galben valabilă pentru mai multe râuri din ţară, printre care şi afluenţi ai Prutului, vizate fiind judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi. Atenţionarea va fi în vigoare până mâine la ora 18.00, timp în care vor putea avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

În judeţ, ploile vor mai persista două zile, iar temperaturile vor fi deosebit de reci pentru perioada în curs. Azi va ploua atât pe timpul zilei, cât şi pe parcursul nopţii, maxima fiind de 9ºC, iar minima de 5ºC. Ploile vor continua şi mâine, când va fi şi mai rece. Maxima nu va depăşi 7ºC, în timp ce minima va fi de 3ºC.

De vineri, ploile vor lua o scurtă pauză şi se va încălzi puţin. Astfel, pe fondul unui cer în cea mai mare parte senin atât pe timpul zilei cât şi pe parcursul nopţii, temperaturile vor fi cuprinse între 10ºC, maxima şi doar 1ºC, minima.

Temperaturile se vor menţine deosebit de reci şi în zilele următoare, însă şansele de precipitaţii vor fi minime.

 

– Roxana RUSU

rrusu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!