Poliţist împuşcat în condiţii bizare

Un poliţist din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani a ajuns la spital, după ce a fost împuşcat accidental luni dimineaţă, în gamba stângă, de un coleg. Medicii spun că bărbatul este în afara pericolului. Potrivit declaraţiilor, pistolul s-a armat fără ca posesorul acestuia să-şi dea seama şi la o mişcare bruscă s-a descărcat în piciorul colegului. Cei doi s-au speriat de sunetul împuşcăturii, şi-au dat seama că una din armele pe care le purtau s-a descărcat şi au decis împreună că caute tubul. În momentul când au început căutările, poliţistul împuşcat şi-a dat seama că a fost lovit de proiectil, întrucât a simţit dureri şi a observat că sângerează.

Primele cercetări au scos la iveală că ambii poliţişti implicaţi în incident provin din şcolile de agenţi, cel rănit având o vechime de 10 ani, iar celălalt de aproape doi ani. Arma din care a plecat glonţul este un pistol tip Carpaţi, model 1974, care, dacă suferă unele şocuri puternice, poate percuta accidental.

Totuşi, cazul ridică o serie de semne de întrebare. În timpul serviciului, poliţiştii trebuie să ţină arma în toc, iar, pentru a executa foc, ar fi nevoie de cel puţin patru manevre – extragerea armei, deblocarea piedicii, armarea propriu zisă şi declanşarea sistemului de percutare. Dacă ultima dintre acestea se poate declanşa accidental, e mai puţin probabil ca celelalte acţiuni să se fi produs la fel. Chiar şi în cazul unei înşiruiri de evenimente nefaste – dezasigurarea armei la introducerea pistolului în toc şi armare accidentală în timpul mersului – dacă pistolul s-ar fi aflat în toc, glonţul care a ieşit de pe ţeavă nu ar fi trebuit să-l lovească pe colegul poliţistului de frontieră, traiectoria proiectilului trebuind să fie spre pământ. Din acest motiv, pistolul şi tocul au fost ridicate pentru expertizare.

 

– Marius PRELIPCEANU

– Sebastian GHEORGHIU

 

 

Deja ai votat!