spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTRăzboi între sexe terminat în sânge

Război între sexe terminat în sânge

Un bărbat a ajuns cu fractură craniană la Urgenţe după ce şi-a adus la disperare consoarta şi fiica vitregă.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Violenţa domestică urmează şi la Botoşani „trendul” mondial, unde una din trei femei este bătută, forţată să întreţină raporturi sexuale sau abuzată în alte moduri. În ultimii ani, însă, printre victimele violenţei domestice se regăsesc tot mai des şi bărbaţi. La Spitalul Judeţean, doar în weekend au ajuns două persoane agresate chiar de către cei cu care au ales să-şi petreacă restul vieţii.

Primul caz a fost cel al unui bărbat de 47 de ani, din Bucecea, atacat, sâmbătă, cu o sapă de partenera de viaţă. Acesta le-a povestit cadrelor medicale că a mers cu soţia în vizită la fiica vitregă, în vârstă de 27 de ani. Pe fondul unui conflict mai vechi, între tânără şi bărbat s-a iscat un scandal, iar cei doi s-au luat la bătaie. În ajutorul fetei a sărit şi mama, ambele începând să-l lovească pe bărbatul care era şi în stare de ebrietate. La un moment dat, femeia mai în vârstă i-a tras cu o sapă în cap. Vecinii care au auzit scandalul au sunat la 112, chemând poliţia şi salvarea. Preluată de cadrele medicale, victima a fost transportată la Spitalul Judeţean şi internată, după ce a fost diagnosticată cu un traumatism cranio-cerebral, cu fractură craniană şi internat la secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean. „Soţia pacientului a sunat la spital şi a întrebat dacă acesta rămâne sau nu internat, pentru că era afară cu ceilalţi copii şi le era teamă să doarmă acasă peste noapte, dacă acesta se întorcea”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.

 

Roluri inversate

 

Potrivit cadrelor medicale, bărbatul are istoric de internări la Psihiatrie, în special din cauza consumului de alcool şi a agresivităţii de care dă dovadă, acum însă, fiind chiar el victima violenţei domestice. Pe numele femeilor poliţiştii au deschis un dosar penal pentru violenţă în familie, una dintre acestea alegându-se şi cu o amendă pentru provocare de scandal.

 

Victime în familie ajunse victime juridice

 

Psihiatrii spun că femeile terorizate ani la rând de parteneri ajung să reacţioneze violent. Doctorul în psihiatrie Nicolae Vlad a povestit recent cazul unei femei care i-a înfipt un cuţit în inimă soţului care o teroriza de ani buni. „Mie, ca medic, mi-ar fi luat câteva minute să localizez spaţiul intercostal. Ea a nimerit direct în ventriculul stâng şi omul a murit pe loc. În faţa copilului. Eu am opinat în comisie că nu era vinovată. Cealaltă doctoriţă a spus că e curvă. I-am zis: «lasă, doamnă, curva, aici analizăm un caz. Dumneata cât îţi ia să nimereşti ventriculul stâng?». Am refuzat să semnez că era vinovată şi m-am retras din comisie. Peste trei luni femeia s-a sinucis la Jilava. Practic noi eram ultima instanţă la care mai avea speranţă. Ea a fost victimă fizică şi psihologică o viaţă întreagă şi într-o secundă a devenit victimă juridică”, a declarat Nicolae Vlad.

 

Femeie strânsă de gât

 

Tot sâmbătă, o femeie a ajuns la Urgenţe, după ce a fost victima furiei soţului. În vârstă de 35 de ani, aceasta a venit la spital cu urme de ştrangulare, spunând că soţul a strâns-o de gât în timpul unui acces de furie cauzat de o ceartă conjugală. „Femeia prezenta urme la nivelul gâtului, însă a fost consultată de un specialist şi nu a suferit niciun fel de leziuni”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Mii de bătăi ascunse chiar de victime

 

Potrivit unui raport mondial asupra violenţei şi sănătăţii, anual, peste un milion şi jumătate de persoane îşi pierd viaţa în urma unor acte de violenţă şi multe alte victime suferă din cauza comportamentelor de acest gen.

În ţara noastră, conform legii, violenţa în familie reprezintă „orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material”.

Violenţa domestică se poate întâmpla oricui, însă, de cele mai multe ori, bărbaţii abuzează de partenerele lor de viaţă. Violenţa domestică, întâlnită şi cunoscută şi sub numele de abuz domestic, are loc între partenerii unei relaţii. Poate lua mai multe forme incluzând constrângerea, ameninţarea, izolarea, abuzul fizic, emoţional şi sexual. Anual, poliţia din Botoşani înregistrează sute de reclamaţii de la victimele violenţei domestice. Alte câteva sute de persoane aleg, însă, să nu-i reclame pe agresori.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...