Judeţul scapă de alerta de secetă

Judeţul Botoşani va ieşi din starea de alertă generată de secetă.

Ajutate şi de ploile din ultima perioadă, cele 35 de primării afectate de lipsa apei au renunţat la a mai cere prelungirea măsurii luate în urmă cu 30 de zile.

Aceasta le-a permis să facă o serie de lucrări, cum ar fi forarea de puţuri de mare adâncime, fără licitaţii. „Cele mai afectate comune, Adăşeni şi Avrămeni, vor să se racordeze la conducta de apă prin noua aducţiune din Prut, care alimentează şi oraşul Săveni. În celelalte localităţi, rezervele de apă din sol sunt destul de bune la ora actuală”, a susţinut prefectul Dan Nechifor.

Mai mult, acesta a anunţat că pe site-ul Ministerului Agriculturii se află în dezbatere publică un proiect privind acordarea ajutoarelor de minimis în ce priveşte sectorul de irigaţii.

Practic, organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI), vor putea beneficia în perioada 2017-2019 de sprijin pentru plata energiei electrice şi a apei consumate pentru sistemul de irigaţii.

„Sprijinul financiar este echivalentul a 200.000 de euro, adică aproximativ 900.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Cererile se vor putea depune la Direcţia Judeţeană de Agricultură”, a mai spus prefectul.

La nivelul judeţului, există OUAI-uri la Conceşti-Hudeşti şi Curteşti, care irigă aproximativ 2.000 de hectare.

Potrivit prefectului, o a treia organizaţie va fi înfiinţată în zona Mihălăşeni, unde va fi pusă în funcţiune amenajarea Horia-Liveni-Manoleasa şi vor fi irigate peste 6.700 de hectare de teren.

Există posibilitatea să apară structuri similare şi în zonele Stânca, Săveni, Hăneşti şi în aval de Cătămărăşti.

 

– Roxana RUSU

Deja ai votat!