Dimitrie Pompeiu – matematician de talie internaţională

Una dintre personalităţile marcante ale Botoşaniului a fost matematicianul Dimitrie Pompeiu. Născut pe 22 septembrie 1873, la Dimăcheni, acesta a urmat cursurile şcolii primare din localitate.

Studiile gimnaziale le-a făcut la Dorohoi, apoi a urmat Şcoala Normală de Institutori din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1893.

După ce şi-a început cariera de dascăl la Galaţi şi Ploieşti a plecat la Paris, unde a urmat Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii Sorbona, obţinând licenţa în 1903, iar doctoratul în 1905. Întors în ţară, a predat la Universitatea din Iaşi calculul diferenţial, integral şi mecanică, apoi la Politehnica Bucureşti.

Activitatea sa a cuprins şi publicarea de numeroase lucrări de specialitate, care au atras atenţia Universităţilor de profil, fiind invitat la diverse conferinţe internaţionale. Pe parcursul carierei sale s-a bucurat de o reputaţie deosebită în ţară şi străinătate, fiind deschizător de drumuri în domeniul matematicii.

După Unire, Dimitrie Pompeiu s-a implicat în reorganizarea învăţământului românesc de specialitate, înfiinţând la Universitatea din Cluj, seminarul de matematică, după model francez. În 1916 a devenit membru corespondent al Academiei Române, apoi în 1934 membru titular, iar între 1949-1954 director al Institutului de matematică al Academiei.

Dimitrie Pompeiu a fost unul din primii matematicieni români de talie internaţională.

Acesta s-a stins din viaţă la data de 8 octombrie 1954 la Bucureşti.

 

 

Deja ai votat!