Gospodării pârjolite din sete de răzbunare

Foto: Arhiva

Setea de răzbunare a ajuns să pârjolească judeţul. Din dorinţa de a-şi face dreptate, unii botoşăneni trec la fapte, iar cea mai simplă metodă este incendierea gospodăriilor celor cu care sunt în dispută. Fenomenul a început să se manifeste mai pregnant în ultimii ani şi face ravagii mai ales în mediul rural. De regulă, atacurile au loc în toiul nopţii, când profitând de întuneric, „războinicii” se strecoară în gospodăriile inamicilor şi le incendiază depozitele de furaje. Asta pentru că odată aprins, focul poate fi stins cu greu, iar distrugerile sunt considerabile. Că aşa stau lucrurile o dovedesc două cazuri petrecute în judeţ în noaptea de vineri spre sâmbătă, când două familii din Nicşeni şi Hudum (comuna Curteşti) s-au trezit cu gospodăriile în flăcări. Primul eveniment a fost anunţat, puţin după miezul nopţii, la Nicşeni, unde depozitul de furaje din gospodăria unui localnic ardea. Opt pompieri militari din cadrul Detaşamentului Botoşani au intervenit mai bine de două ore pentru stingerea incendiului, însă zece tone de furaje au fost distruse. O oră şi jumătate mai târziu, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins depozitul de furaje aparţinând gospodarului din Hudum. Pompierii au intervenit prompt, pagubele fiind limitate la aproape 1.000 de lei. În ambele situaţii, cercetările au fost preluate de către poliţişti, anchetele derulându-se sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere prin incendiere.
Fenomenul este destul de grav întrucât, în inconştienţa lor, incendiatorii ar putea provoca adevărate tragedii, flăcările putându-se extinde şi la vecini. Din acest motiv, la orice suspiciune de acţiune intenţionată, pompierii anunţă poliţia. Şi, chiar dacă unii incendiatori trăiesc cu senzaţia că nu vor fi prinşi, anchetatorii au învăţat să folosească orice informaţii pentru a-l dovedi pe făptuitor. Iar când este vorba de distrugere prin incendierii, procurorii merg de fiecare dată pe trimiterea în judecată, considerând că fapta prezintă un pericol deosebit în societate.
Cu toate acestea, răzbunările cu foc cresc de la un an la altul. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă, numai anul trecut, 73 din cele 426 de incendii produse pe raza judeţului Botoşani au fost provocate cu intenţie. „Incendiile intenţionate pot fi clasificate după motivele determinante – cu scop direct, din răzbunare, pentru acoperirea altei infracţiuni, din cauze social-politice, ori fraude asigurări, respectiv instinctuale, adică din vandalism şi piromanie”, spune Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU. incendiu-pompieri-in-fum

Deja ai votat!