Speranţe în fondurile europene pentru reabilitarea muzeului

Clădirea Muzeului Judeţean Botoşani necesită lucrări urgente de reabilitare. Fost sediul al Prefecturii Botoşani, imobilul a ajuns într-o avansată stare de degradare, care nu este compatibilă cu statutul unei instituţii de cultură. Demersurile vizând obţinerea unei finanţări care să acopere costul lucrărilor au fost demarate în urmă cu şase ani.

„Şi Lucia Pârvan, fostul direct al muzeului, a depus memorii. Din păcate, fondurile necesare reabilitării au fost estimate la aproximativ cinci milioane de euro, bani imposibil de alocat de la bugetul judeţului”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul instituţiei.

Potrivit oficialului, se ia în calcul obţinerea unei finanţări în cadrul exerciţiului financiar european 2014-2020. „Procedurile a tot ce înseamnă expertiză tehnică, realizarea proiectului, studiului de fezabilitate, cadastru, alte documentaţii au fost foarte anevoioase şi, din cauza contestaţiilor, s-a ajuns abia acum în perioada în care să fie semnat contractul pentru realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), fără de care nu poate fi depus proiectul şi atunci există şi riscul de a nu putea fi depus proiectul în timpul util”, a explicat Aurel Melniciuc, adăugând că speranţele sunt legate de o finanţare europeană, chiar şi într-o fază de redistribuire a fondurilor, deoarece cu întârzierile în întocmirea documentaţiilor s-au confruntat şi alte instituţii din ţară.

Clădirea muzeului se prezintă într-o avansată stare de degradare, cad tencuielile şi micile reparaţii nu mai sunt suficiente. Clădirea are o fundaţie din piatră, fără drenuri, iar infiltraţiile de la subsol duc la degradarea clădirii, inclusiv a obiectelor de patrimoniu depozitate acolo.

 

Deja ai votat!