Grevă spontană a grefierilor

 

Zeci de grefieri din cadrul Judecătoriei şi Tribunalului Botoşani şi-au întrerupt ieri activitatea şi au pichetat Palatul de Justiţie, în cadrul unei acţiuni de protest prin care au dorit să atragă atenţia asupra problemelor din sistem. Protestul, care a fost unul spontan, s-a derulat la prânz, grefierii botoşăneni dorind să se solidarizeze cu acţiunile organizate în toată ţara.

Ei spun că au atras atenţia Ministerului Justiţiei încă de anul trecut cu privire la lipsa unui statut profesional al grefierilor, cu privire la diferenţele salariale din sistem şi cu privire la orele de muncă suplimentare, dar şi în privinţa lipsei de personal, însă au primit doar promisiuni.

Astfel, prin protestul spontan de ieri, grefierii au încercat să sancţioneze şi lipsa de implicare a autorităţilor în ce priveşte situaţia lor şi a personalului auxiliar din instanţe. „Până în momentul de faţă nu s-a soluţionat problema privind statutul grefierului. Am dori ca toţi cei îndrituiţi să se aplece şi asupra problemei resurselor umane. Solicităm şi normarea muncii şi insistăm să avem şi noi dreptul la pensionare după 25 de ani de vechime în sistem”, a declarat Liliana Amariei, grefier şef la Judecătoria Botoşani.

Grefierii acuză faptul că de trei ani atribuţiile lor s-au înmulţit, fără ca personalul să crească numeric, şi că se lucrează peste program, fără ca orele suplimentare să fie plătite, şi că salarizarea se face pe baza unor criterii inegale, ei solicitând ca valoarea de referinţă corespunzătoare coeficientului de ierarhizare să fie unică, de 445 de lei, pentru tot personalul din sistem.

 

 

 

 

Deja ai votat!