Bărbat îngheţat în propria curte

Un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost internat ieri, în stare deosebit de gravă, la Spitalul Judeţean, după ce a fost găsit îngheţat. Acesta a fost internat cu una dintre cele mai scăzute temperaturi înregistrate vreodată de cadrele medicale, respectiv 23,3 grade.

Săteanul din Stăuceni a căzut în curtea locuinţei sale şi, cel mai probabil, a stat afară ore bune, într-una dintre cele mai friguroase nopţi din ultima săptămână, ieri temperatura coborând sub -10°C. A fost găsit prăbuşit de către fiul său, care venise să-l vadă. În urma apelului făcut de acesta la 112, la faţa locului au ajuns cadrele medicale de la ambulanţă, care l-au preluat pe bărbat şi l-au dus la spital. Acesta avea răni grave la cap, dar şi degerături la mâini şi picioare. Ajuns pe mâna medicilor din Unitatea de Primiri Urgenţe, bărbatul a fost introdus într-o pătură specială, cu aer cald, care trebuie să ridice temperatura corpului cu doar un grad pe oră, pentru a nu supune organele unui şoc. Pentru că temperatura corpului era extrem de scăzută, cadrele medicale au recurs la mai multe metode speciale pentru încălzirea acestuia, printre care şi aplicarea de perfuzii calde.

Hipotermiile moderate (de la 35 la 32°C) sunt însoţite de frisoane intense (mijloc de apărare a organismului de producerea de căldură), iar cele grave (de la 32 la 26°C) şi majore (sub 26°C) sunt însoţite de tulburări ale stării de conştienţă şi chiar comă.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!