vineri, septembrie 22, 2023
AcasăLocalChiriaşii ANL contestă noile chirii

Chiriaşii ANL contestă noile chirii

 

Majorarea chiriilor pentru locuinţele ANL s-a soldat la Botoşani cu proteste. Zeci de chiriaşi s-au prezentat ieri la Locativa şi i-au spus revoltaţi directorului Florinel Gornea că ar fi fost normal să fie informaţi din timp că preţul chiriilor va exploda şi nu să fie puşi în faţa faptului împlinit. Dacă unii au ameninţat că nu vor plăti noile chirii şi au cerut anularea scumpirilor, spunând chiar că-şi vor angaja avocat şi le vor contesta în instanţă, alţii au cerut începerea demersurilor pentru cumpărarea locuinţelor. „Eu plătesc 81 de lei şi de acum încolo voi plăti 539 de lei. Am un venit de 1.000 de lei lunar, din care trebuie să plătesc facturile la utilităţi. Am doi copii în întreţinere şi sunt singură. Ce să fac? Unde să mă duc să stau şi cu ce bani sa plătesc?”, a spus o botoşăneancă.

Un alt reproş al chiriaşilor este că au fost stabilite chirii unitare la nivel naţional, fără a se ţine cont  de gradul de dezvoltare al zonelor geografice. Ei au mai spus că în blocurile ANL au fost multe probleme generate de calitatea lucrărilor, ei fiind nevoiţi să investească sume importante pentru a-şi asigura condiţii normale de trai.

După discuţia cu Florinel Gornea, protestatarii s-au prezentat la primărie, însă nu au fost primiţi de nimeni, primarul şi viceprimarul Cosmin Andrei lipsind, iar viceprimarul Marian Murariu spunând că problema nu este de competenţa sa.

Chiriaşii au dorit apoi să discute cu prefectul Dan Nechifor. Un reprezentat al Instituţiei Prefectului le-a recomandat să facă un memoriu susţinut de semnături, care să fie trimis la Bucureşti. Oamenii au spus că au trimis un memoriu la Bucureşti, atât la guvern, cât şi la şeful ANL şi Parlament, cerând anularea scumpirilor.

Majorarea chiriilor, prima de acest fel din 2008, îi vizează pe toţi chiriaşii ANL, însă cei care vor avea cel mai mult de plată vor fi cei cu vârsta peste 35 de ani.

Potrivit normelor legale, programul ANL a fost creat pentru tinerii sub 35 de ani, pentru a-i ajuta să strângă bani pentru casă, durata iniţială a contractelor de închiriere fiind de 10 ani. La Botoşani, însă, chiriaşii nu au renunţat la locuinţe după un deceniu şi majoritatea nici nu intenţionează să facă acest lucru, invocând faptul că au investit în respectivele spaţii.

58 de titulari de contract au depus cerere de achiziţie, însă nu a fost încheiat vreun contract deoarece Primăria nu a alocat fonduri pentru întocmirea cărţilor funciare.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
21.3 ° C
21.6 °
18.7 °
64 %
2.6kmh
11 %
vin
21 °
sâm
32 °
Dum
28 °
lun
28 °
mar
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

După ce ne-a tot amenințat cu reforme fiscale și noi măsuri menite să reducă deficitul bugetar, Guvernul s-a îndurat să le facă publice. Proiectul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...