ANL-iştii cer transformarea chiriilor în rate la casă

 

Nemulţumiţi de scumpirea chiriilor ANL, reprezentanţii chiriaşilor s-au prezentat ieri la Instituţia Prefectului pentru a depune un memoriu susţinut de sute de semnături, prin care cer o serie de măsuri.

Primiţi de prefectul Dan Nechifor, membrii delegaţiei au spus că solicită să fie luate măsurile necesare în vederea stabilirii unui cuantum rezonabil al chiriei, direct proporţional cu scopul dării în folosinţă a acestora (ajutorarea tinerilor). Totodată, ei cer să fie urgentate demersurile privind intabularea acestor imobile, pentru a putea fi vândute chiriaşilor care au investit în menţinerea şi consolidarea acestora. În memoriu se mai cere eliminarea din baza de calcul a chiriilor a venitului brut, diferenţierea de preţ între suprafaţa utilă, locuibilă şi suprafaţa ce include părţile comune (casa scării, şarpantă, subsol), asimilarea chiriei cu rata lunară de achiziţie a apartamentului.

Dan Nechifor le-a recomandat reprezentanţilor chiriaşilor să înceapă demersurile pentru cumpărarea apartamentelor, apreciind că aceste chirii au fost majorate cu scopul de a impulsiona vânzarea locuinţelor ANL. „Acest program este destinat tinerilor. Dacă dumneavoastră nu vă hotărâţi să cumpăraţi apartamentele şi, dacă nu vă convin chiriile, acele locuinţe vor fi date tinerilor până în 35 de ani. Sunt convins că primăria va face intabularea”, a explicat oficialul.

Oficialul a dat asigurări că memoriul chiriaşilor va fi transmis la Bucureşti, lucru care s-a şi întâmplat.

 

Oficialii recunosc că ANL-urile nu pot fi cumpărate

 

Florinel Gornea, directorul Locativa, a motivat ieri că municipalitatea nu a alocat în ultimii ani bani pentru realizarea cărţilor funciare pentru blocurile ANL. În replică, viceprimarul Cosmin Andrei a explicat că în Consiliul Local s-au aprobat toate solicitările financiare care au venit din partea Locativa, dar nu s-a făcut astfel de cerere. „Dacă vor veni cu solicitări pentru bugetul din anul 2017 cu siguranţă că vor fi votate de către mine şi colegii mei”, a mai spus edilul, apreciind că majorarea chiriilor ANL trebuia făcută gradual.

Deja ai votat!