Zidul cerut la ghetouri a devenit gărduţ

0

 

Victorie pe jumătate a botoşănenilor care locuiesc într-un bloc lângă ghetourile din Parcul Tineretului. În urmă cu câteva săptămâni, aceştia au depus un memoriu la primărie prin care au solicitat să fie amplasat un gard înalt de 1,5 metri care să delimiteze spaţiul verde din faţa blocului lor. Oamenii s-au plâns că, zilnic, mulţi dintre cei care stau în ghetouri se adună sub ferestrele lor şi fac gălăgie infernală, deoarece ascultă muzică la maxim, se ceartă şi chiar se bat. „Copiii acestor indivizi sunt lăsaţi nesupravegheaţi şi se apucă de scos cărămizile din zidul parterului, aduc gunoaie, se caţără pe grilajele spaţiilor comerciale de la parter, sparg acele geamuri aferente spaţiilor de la parter (şi uneori chiar sunt îndemnaţi să o facă), îşi fac nevoile la parterul acestui bloc în văzul lumii”, se arăta în memoriu.

Problemele semnalate au fost analizate în urmă cu câteva zile de membrii comisiei de ordine publică. Primarul Cătălin Flutur a declarat atunci că problema gardului a ajuns subiect de dezbatere naţională, unele ONG-uri avertizându-i pe edili să nu cumva să facă acel gard că încalcă drepturile minoritarilor, amintind de segregare şi discriminare.

În urmă cu două zile, o echipă a primăriei a montat în faţa blocului respectiv un gard, dar nu de dimensiunea cerută în memoriu, ci de 60 de centimetri, dimensiunea standard a gărduţurilor din oraş. Ieri, muncitorii îl vopseau. În zonă a ajuns şi viceprimarul Cosmin Andrei, care a discutat din nou cu semnatarii memoriului. Oamenii s-au declarat mulţumiţi. În cazul în care gardul nu-şi va dovedi utilitatea, li s-a recomandat să concesioneze respectiva suprafaţă, condiţie în care vor putea să solicite o autorizaţie de construcţie pentru înălţarea gardului. „Acest gard nu împarte Botoşaniul în două, nu e Zidul Berlinului. E un gard de protecţie a acestui imobil, nu cum au spus cei de pe la Bucureşti care au susţinut că e vorba de segregare”, a declarat edilul.

În următoarea perioadă, va fi amenajat şi spaţiul dintre cele două ghetouri. Acolo vor fi puse bănci, pentru a putea sta copiii şi chiriaşii care obişnuiesc să stea mai mult pe afară.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
se încarcă...