Alertă de antrax în judeţ 

In this Monday, Dec. 26, 2016 photo, health officials wearing protective suits carry a sack containing killed chickens after they were slaughtered at a chicken farm where a suspected case of bird flu was reported in Incheon, South Korea. South Korea's government said Tuesday, Dec. 27, 2016 that about 26 million head of poultry will be culled by Wednesday including about one-third of the country's egg-laying hens after the H5N6 strain of avian influenza was found in farms and parks. (Yun Tae-hyun/Yonhap via AP)

După aproape un deceniu, antraxul este din nou prezent la om în judeţ. Două persoane sunt deja internate în Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean, după ce au început să prezinte simptomele bolii. Este vorba de doi locuitori din Flondora (Manoleasa), un bărbat, tată a trei copii, şi fiica minoră a acestuia. Cei doi au ajuns la spital şi au fost internaţi în regim de urgenţă, fiind izolaţi şi supuşi unui tratament de specialitate. Analizele rapide efectuate la bărbatul de 40 de ani au confirmat deja prezenţa antraxului cutanat, iar ieri la amiază mai multe echipaje de poliţie, inspectori DSV şi DSP au ajuns în localitatea de unde provin aceştia, inventariind toate gospodăriile, oameni şi animale, pentru a putea ţine situaţia sub control şi a evita apariţia altor cazuri.

Pentru că aceste cazuri intră sub incidenţa Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), cei implicaţi în ancheta epidemiologică s-au prevalat de un articol din Manualul Procedural pentru funcţionarea SRAAF pentru a nu comunica vreo informaţie despre aceste cazuri. „În astfel de situaţii, toate informaţiile vor fi confidenţiale şi nu vor fi făcute publice sub nici o formă de către autorităţile locale”, se arată în respectivul ordin.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, ambii pacienţi sunt sub tratament, în afara oricărui pericol, cei doi locuind singuri în gospodărie. Ceilalţi doi copii ai bărbatului sunt plecaţi în străinătate. Bărbatul are mai multe animale în gospodărie, inspectorii sanitari presupunând că aceasta a fost şi metoda de îmbolnăvire, afecţiunea fiind preluată de la unul din acestea.

Microb răspândit de animale

Precedenta suspiciune de antrax a fost formulată la Botoşani în octombrie 2013, când un bărbat în vârstă de 70 de ani a ajuns la spital cu o leziune pe braţ. Analizele efectuate atunci au infirmat, însă, bănuiala medicilor.

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis. Acest microb creşte în murdărie şi poate fi ingerat de animalele ierbivore. Când este inhalată de oameni bacteria cauzează insuficienţă respiratorie şi decesul pacientului în mai puţin de o săptămână.

Transmiterea la oameni se face prin intermediul contactului cu animalele infectate, dar poate apărea şi ca urmare a inhalării aerului umplut cu sporii bacilului. Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari) sau care torc lâna.

Deja ai votat!