Mormintele de la Pacea o iau la vale

0

 

Municipalitatea botoşăneană trebuie să găsească fonduri pentru expertizarea şi stabilizarea unei zone din Cimitirul Pacea, afectată de alunecările de teren. După ce în şedinţa din luna mai consilierul municipal Marius Oroşanu a anunţat că mai mulţi cetăţeni i-au sesizat faptul că în acea zonă sunt probleme, reprezentanţii primăriei au efectuat un control. Acesta a arătat că zona este instabilă din cauza creşterii umidităţii pământului şi a lucrărilor pe versanţi.

Versantul, parţial împădurit, a mai fost afectat de alunecări de teren şi a fost consolidat în mai multe etape, începând cu anul 1977, însă măsurile au vizat stabilizarea celor mai afectate zone la momentul execuţiei lucrărilor.

Reprezentanţii primăriei au constatat că au fost afectate mai multe locuri de veci, dar şi aleea asfaltată pe care se circulă în zonă. Din cauza acestor probleme, se impune elaborarea expertizei tehnice şi a studiilor topografic, geotehnic şi de fezabilitate pentru zona adiacentă Cimitirului Pacea şi a versantului. Totodată, se impune sistematizarea verticală corespunzătoare a zonei, ce va asigura colectarea şi scurgerea apelor din precipitaţii de pe aria acesteia, eliminând posibilitatea înfiltrării apelor pe versant. Alte măsuri dispuse vizează eliminarea zonelor de contrapantă care acumulează ape pe versant, eliminarea pierderilor de ape din reţele şi de la construcţiile învecinate, interzicerea excavaţiilor pe versant cu aspecte imprevizibile asupra stabilităţii acestuia. Până la efectuarea lucrărilor de amploare, se impune construirea unui zid de sprijin pe piloni foraţi de diametru mare, care să oprească alunecarea.

 

Deja ai votat!