Păsări mâncate cu sutele într-un sat invadat de vulpi

0
In this Monday, Dec. 26, 2016 photo, health officials wearing protective suits carry a sack containing killed chickens after they were slaughtered at a chicken farm where a suspected case of bird flu was reported in Incheon, South Korea. South Korea's government said Tuesday, Dec. 27, 2016 that about 26 million head of poultry will be culled by Wednesday including about one-third of the country's egg-laying hens after the H5N6 strain of avian influenza was found in farms and parks. (Yun Tae-hyun/Yonhap via AP)

Locuitorii satului Fundu Herţii (Cristineşti) au ajuns la capătul răbdării după ce vulpile le-au invadat satul, iar cei îndreptăţiţi să rezolve problema nu fac nimic, deşi situaţia le-a fost semnalată de aproximativ două luni. Oamenii spun că au rămas fără păsări în curte, dar când merg la autorităţile competente acestea îşi pasează responsabilitatea. „Mie mi-a mâncat vulpea 22 de găini, iar vecinului 32 de păsări, dar problema este în tot satul. Suntem disperaţi şi nu ştim ce să mai facem, eu am un gard de tablă foarte înalt, dar degeaba. Animalele s-au învăţat cu noi şi nu le este frică de nimic. Am fost la medicul veterinar şi ne-a spus că s-a făcut adresă la primărie, cei de la primărie au spus că o să rezolve, dar până acum nu a făcut nimeni nimic, doar vorbe”, a spus o localnică.

În zonă este o pădure, dar sălbăticiunile nu le-au creat probleme oamenilor până anul acesta. „Eu am 49 de ani, dar nu am păţit niciodată să vină vulpea în curţile noastre. Cred că au şi vizuini prin sat”, a mai spus aceasta.

Reprezentanţii vânătorilor se arată neputincioşi în faţa acestei situaţii şi dau vina pe vegetaţia din sat. „Noi nu putem intra pur şi simplu să vânăm 100 de vulpi într-o zi. Nu ne permite legea, plus că este foarte periculos, poate sări o alice şi rănim pe cineva. Încercăm treptat să le prindem în acţiunile pe care le avem zi de zi. Oamenii trebuie să aibă puţină răbdare. Comportamentul animalelor este dat de faptul că au pui, dar în curând aceştia vor deveni maturi şi se vor mai calma lucrurile”, a spus Dimitrie Tănase, directorul Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Huntsmanship, instituţie de care aparţine fondul de vânătoare de la Fundu Herţii.

 

– Alexandru DOROFTEI

adoroftei@monitorulbt.ro

Deja ai votat!