Tinereţe în puşcărie după o crimă pentru bani

Doi tineri care au ucis în bătaie un bătrân din Brehuieşti, sperând că vor face rost de bani, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. Acuzaţi de tâlhărie urmată de moartea victimei, Marius Şuhanea, de 26 de ani, s-a ales cu o pedeapsă de 12 ani de închisoare, în timp ce Daniel Vasile C., de 15 ani, a primit o măsură privativă de libertate, respectiv internarea într-un centru educativ pentru doi ani.

Totodată, cei doi au fost obligaţi să plătească 20.000 de lei drept daune morale. Faţă de un al treilea tânăr, Ionel Badalache, care a participat la comiterea faptei, magistraţii au dispus disjungerea cauzei, procesul acestuia fiind pe rolul Tribunalului Botoşani.

Anchetatori îngroziţi de cruzimea atacatorilor

Potrivit procurorilor, jaful în urma căruia şi-a pierdut viaţa Alexandru Aniţei, în vârstă de 76 de ani, ar fi avut loc în perioada 20-22 noiembrie 2016, după ce tinerii s-au cinstit la bar. Aducându-şi aminte că bătrânul, care era pensionar miner, ar fi vândut nişte porci, tinerii au crezut că vor face rost de bani. Au mers pe jos din Vlădeni până în Brehuieşti, au ucis câinele, au întrerupt energia electrică, după care au forţat uşa şi au intrat peste bărbat. Tinerii i-au rupt pantalonii cu care era îmbrăcat, după care au încercat să-l imobilizeze cu ei. Văzând că nu reuşesc, au început să-l bată, întrebându-l unde ţine banii, însă bătrânul a indicat un portofel de sub televizor, în care au găsit doar 80 de lei.

Cum Aniţei insista că nu mai are alţi bani, tinerii l-au luat din nou la bătaie, lovindu-l cu pumnii şi picioarele, dar şi cu baston de sprijin şi o bucată dintr-o coadă de furcă, până când acestea s-au rupt. La un moment dat, unul dintre tineri a mers în coteţul cu păsări, de unde s-a întors cu o găină şi un curcan şi l-a lovit pe bătrân cu găina până când pasărea a murit.

Într-un final, bătrânul a căzut în agonie, iar agresorii au scotocit toată casa şi au părăsit locuinţa cu câteva pachete de carne, curcanul şi un cartuş de ţigări cumpărat de bătrân. Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit după câteva zile de un vecin, care a anunţat autorităţile.

Prinşi de poliţişti şi procurori, undeva în judeţul Suceava, cei trei au recunoscut totul, dar au susţinut că nu au vrut să-l omoare pe bătrân, ci voiau doar banii, cu menţiunea că fiecare consideră că loviturile cele mai grave au fost aplicate de ceilalţi. Astfel, Ionel Badalache şi Marius Andrei Şuhanea au fost arestaţi preventiv, iar Daniel Vasile C., de 15 ani, a fost internat pentru expertizare psihiatrică, medicii apreciind că acesta a comis faptele cu discernământ.

Deja ai votat!