vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCopii distruşi de pretenţiile părinţilor

Copii distruşi de pretenţiile părinţilor

Îngrăşarea copiilor a devenit o consecinţă a programului prea încărcat. Invocate adesea drept cauză a obezităţii, problemele endocrine sunt mai rar motivul kilogramelor în plus. De cele mai multe ori, cauza obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii, o reprezintă un regim alimentar şi un mod de viaţă nesănătos, iar consumul frecvent de snacks-uri, produse bogate în grăsimi de tip fast-food sau produse cu o cantitate mare de zahăr şi lipsa de mişcare sunt motivele pentru care obezitatea devine o problemă frecventă încă din copilărie. Copiii sunt împinşi de părinţi la tot mai multe activităţi, iar ca să facă faţă stresului, aceştia ajung să mănânce alimente nesănătoase.

Potrivit medicilor specialişti, tot mai mulţi copii din clasele primare ajung să se îngraşe pentru că nu mai pot controla nevoia de a mânca. „În clasa a VI-a făceam pian, chitară, limba engleză, dansuri, volei şi trebuia să merg şi la şcoală. Erau foarte multe şi nu prea aveam timp să fac nimic altceva. Am început să merg la patiserii, covrigării, cofetării cu colegii de fiecare dată când aveam timp liber”, a spus Maria T., în prezent elevă a unui liceu din Botoşani.

Obezitate din cauza stresului

Medicii spun că stresul cronic se regăseşte în secreţia crescută a unui anumit hormon, numit cortizol. „Este un hormon care creşte nivelul de zahăr şi prin asta dă un mesaj întregului organism că are nevoie de zahăr. În interiorul creierului există hipotalamusul, unde sunt conversaţii între celule şi toate dictează pe ce drum să o ia. Unii dintre noi slăbesc din cauza stresului, alţii se îngraşă”, explică un medic din cadrul Spitalului Judeţean.

Specialiştii spun că în astfel de cazuri copiii trebuie să urmeze şedinţe de consiliere psihologică, dar să şi viziteze un nutriţionist.

Suprasolicitarea dăunează dezvoltării psihice

Îngrăşarea nu este însă singurul risc la care se expun tinerii. Specialiştii în psihologie şi psihiatrie spun că suprasolicitarea copilului poate dăuna grav dezvoltării psihice armonioase. Totodată, medicii spun că părinţii ar trebui să-şi înţeleagă mai mult copiii, să le cunoască mai bine aptitudinile reale şi să nu-i preseze excesiv cu performanţele şcolare. „Când sunt foarte multe teme de efectuat, lecţii foarte grele şi cu volum mare de informaţii, mai ales în cazul copiilor de clasele I-IV, poate să apară o presiune asupra şcolarului şi, cu cât cerinţele sunt mai mari, cu atât este posibil să apară eşecul şcolar şi o atitudine negativă faţă de şcoală”, spune medicul primar psihiatru Laura Jijie.

 

Frica de note proaste poate duce chiar la gesturi extreme. Suprasolicitarea elevului poate avea efecte devastatoare pentru copiii timizi sau sensibili. Pentru aceştia, stresul şcolar este cuantificat. Medicii spun că, de multe ori, pretenţiile părinţilor fac viaţa grea în special şcolarilor mici. Mama sau tata cer note mari de la copil, doresc să meargă la toate concursurile şi olimpiadele şcolare, de multe ori fără să se gândească la suprasolicitarea copilului sau dacă acesta face faţă programului încărcat dar şi stresului. „Sunt părinţi care vor ca cei mici să vină numai cu note bune, cu premii, să fie cei mai buni din clasă. În unele cazuri vor să se laude rudelor, prietenilor în societate cu rezultatele copiilor, că au copii supradotaţi şi aşa mai departe. Mulţi părinţi vor să-şi împlinească visele din copilărie prin propriilor lor copii”, spune medicul primar psihiatru.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...