Blocaj la eliberarea reţetelor

0

Din nou debandadă în medicina de familie. Guvernul a anunţat vineri că de astăzi creşte plafonul pentru medicamente compensate la 90% la cei cu pensii până în 900 de lei, şi pentru asta nu mai este nevoie nici de declaraţie pe propria răspundere, ci doar de un cupon de pensie. Medicii de familie botoşăneni spun însă că nu vor elibera nici o reţetă astăzi, pentru că nu a fost schimbat şi cadrul legislativ şi acum sunt prinşi între pacienţii care cer şi Casa de Asigurări de Sănătate, care îi poate amenda pentru că au prescris în afara legii. Totul a început de vineri, când, înainte de a se intra în weekend, legiuitorii au anunţat o nouă măsură aparent populistă. De această dată nu măsura în sine pare să fie problema, ci punerea ei în practică. Astfel, conform guvernanţilor, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei lunar vor beneficia, teoretic, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevăzută de HG 720/2008) în proporţie de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. Până în prezent, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei, iar veniturile realizate numai din pensii reprezintă drepturi de asigurări sociale care se cuvin în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale achitate către bugetul de asigurări sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurată.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, a fost simplificată şi procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declaraţia pe proprie răspundere a pensionarilor. În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri. Aici încep să apară, însă, şi problemele, pentru medicii de familie. „Hotărârea s-a dat vineri şi va intra în vigoare de la 1 iulie, dar asta nu e suficient, pentru că în momentul în care s-a modificat pragul, de la 700 la 900 de lei, înseamnă modificarea legislaţiei. Practic e doar o sintagmă ce trebuie modificată, dar pentru asta trebuie schimbate patru acte normative”, a spus medicul Paul Şerban, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Botoşani (AMF BT).

Potrivit acestuia, decizia guvernanţilor trebuie sprijinită şi de modificări în contractul cadru, în ordinul cu normele care aprobă contractul cadru, în special Anexa 3, care are modelul de contract pentru a se face actul adiţional, ordinul privind modalitatea de prescriere a reţetei electronice.

Din acest motiv, medicii avertizează că vor fi nevoiţi să refuze pacienţii cu pensii de până în 900 de lei care vor veni astăzi şi vor dori reţete cu 90% compensare. „Atâta timp cât este în vigoare contractul nostru, noi nu putem elibera pentru cei cu 900 de lei pensii. Luni (n.r.-astăzi) nu o să putem elibera nici una, nici alta, pentru ca pe noi ne sancţionează imediat Casa de Sănătate. Nu avem nimic împotrivă să prescriem, dar trebuie să respectăm legislaţia, care încă nu a fost armonizată cu declaraţiile date vineri”, a mai spus medicul Paul Şerban. Acesta anticipează că prevederea legală cu privire la eliminarea declaraţiei pe propria răspundere cu privire la venituri ar putea atrage noi penalizări asupra medicilor de familie, pentru că pensionarii au venituri şi în afară de pensie.

Deja ai votat!