20 de ani pentru o decapitare

0

Trimis în judecată pentru omor calificat prin cruzimi, Vlad Marius Chiribuţă a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Suceava, după o anchetă şi un proces care au durat mai puţin de jumătate de an. Totodată, instanţa l-a obligat şi la plata unor daune morale faţă de copiii celui ucis în sumă de 15.000 de lei, la care se adaugă alţi 15.000 de lei drept cheltuieli materiale.

Potrivit anchetatorilor, crima a avut loc în noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2017, chiar în locuinţa victimei, Ilie Istrate, de 54 de ani, din Socrujeni, comuna Gorbăneşti, care îi oferise găzduire, după ce tânărul, în vârstă de 33 de ani, îl ajutase la treburile din gospodărie. Astfel, pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, Vlad Marius Chiribuţă s-a dus acasă, de unde s-a întors cu o plapumă, o pernă şi aşternuturi, şi, pentru că gazda lui dormea, a băut spirt medicinal şi s-a culcat şi el. La un moment dat, a susţinut tânărul, ar fi fost trezit de Ilie Istrate, care i-a cerut să facă ceva de mâncare, dar, năuc de somn şi de băutură, l-a refuzat. Atunci, gazda ar fi început să-l înjure şi i-a cerut să plece.

În urma conflictului, tânărul şi-a pierdut minţile. A luat un cuţit de bucătărie cu lama de 20 de centimetri lungime pe care şi l-ar fi pus la gât, ameninţând că se omoară. Aşa se face că după un alt schimb de replici între cei doi, Vlad Marius Chiribuţă a început să-şi lovească prietenul cu cuţitul, după care s-a urcat peste el în pat şi i-a tăiat gâtul. Pentru că bărbatul era în agonia morţii şi horcăia, tânărul l-a tras pe podea şi a continuat să-i taie gâtul până când lama cuţitului s-a oprit în coloana cervicală. Ulterior, agresorul l-a dezbrăcat, a aruncat o găleată cu apă peste el şi, după ce s-a asigurat că este mort, a alertat un vecin căruia i-a cerut să anunţe poliţia.

Trimis în judecată, Vlad Marius Chiribuţă a recunoscut totul în faţa magistraţilor, dar avocatul apărării a solicitat instanţei să se ţină cont de faptul că acesta a avut o poziţie procesuală corectă, dar şi de starea de nervozitate generată de victimă care ar fi început să-l înjure şi a încercat să-l alunge din casă, adăugând şi faptul că tânărul ar suferi de o întârzirere severă de dezvoltare mintală, cu tulburări de comportament. Astfel, Tribunalul Botoşani l-a condamnat în primă fază la 16 ani de închisoare, însă procurorii au făcut apel şi au cerut pedeapsa maximă. În urma reanalizării cazului, Curtea de Apel Suceava i-a majorat pedeapsa la 20 de ani de detenţie, sentinţa fiind definitivă.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...