Acces imposibil în afacerea taxiurilor

În municipiul Botoşani nu mai sunt autorizaţii disponibile pentru cei care ar dori să lucreze ca taximetrişti. Potrivit celor precizate de viceprimarul Cosmin Andrei, primăria a eliberat 480 de autorizaţii taxi, un singur solicitant optând pentru taxi transport marfă. „Toate aceste 480 de licenţe au fost atribuite, acest număr fiind stabilit prin hotărâre a Consiliului Local, în urma unui calcul făcut care are la baza populaţia municipiului, respectiv patru taximetre la mia de locuitori”, a afirmat edilul.

Acesta a adăugat că, în momentul în care un botoşănean doreşte o licenţă, se înscrie pe o listă de aşteptare care este făcută publică, urmând ca solicitarea să-i fie onorată numai în condiţiile în care o societate comercială sau o persoană fizică autorizată renunţă la activitate şi depune licenţa la Compartimentul transporturi din cadrul primăriei.

În alţi ani exista o listă de aşteptare cu persoanele care doreau să activeze în domeniu, însă la această dată pe site-ul primăriei este trecut doar că „nu sunt depuse cereri”. De la începutul anului au existat câteva solicitări, însă din partea unor taximetrişti care au lucrat la o societate de taxi, care, potrivit legii, le-a cedat contractul de concesiune a transportului în regim de taxi pentru ca ei să-şi poată desfăşura activitatea ca persoană fizică autorizată.

Deşi sunt vehiculate informaţii potrivi cărora autorizaţiile de taxi pot fi cumpărate, Cosmin Andrei infirmă acest lucru. „Este destul de greu de crezut, pentru că această tranzacţie, dacă se face, nu are obiect. În primul rând este interzisă de lege, apoi acest transfer nu este garantat de primărie. Autorizaţia de taxi nu se poate transfera, este nominală, în baza unui contract semnat cu primăria şi, repet, primăria nu girează astfel de tranzacţii”, a mai spus Cosmin Andrei.

Edilul a arătat că există o variantă transparentă, respectiv înscrierea pe lista de aşteptare. „Oricine doreşte să devină taximetrist, îşi poate achiziţiona o maşină, o poate dota. Un punctaj bun poate fi obţinut cu o maşină mai nouă, cu dotări cum ar fi POS pentru plata cu cardul, geam despărţitor între şofer şi client, un portbagaj mai mare. Totodată, se poate obţine un punctaj bun cu o maşină electrică sau hibridă”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Deja ai votat!