Demersuri pentru deschiderea vămii Racovăţ

0

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că punctul de trecere a frontierei din Racovăţ ar putea fi deschis până la sfârşitul lunii septembrie. În bugetul de investiţii pe anul în curs a fost alocată întreaga sumă necesară lucrărilor ce trebuie să completeze vama şi s-a trecut de faza licitaţiei pentru contractarea unui constructor. Potrivit unui comunicat emis de ANAF „s-a încheiat un contract de realizare a lucrărilor rămase de finalizat, care vor fi încheiate până la data de 30 septembrie”. Mai mult, Fiscul a solicitat Prefecturii Botoşani să mobilizeze instituţiile deconcentrate din judeţ pentru a acorda toate avizele şi autorizaţiile în timp util, astfel încât punctul de trecere să poată fi folosit imediat ce vor fi terminate lucrările. Subprefectul Daniela Beclea a transmis solicitarea Fiscului în ultima şedinţă de Colegiu Prefectural.

Închisă de mai bine de 7 ani, vama de la Racovăţ a aşteptat o serie de investiţii solicitate de UE, condiţii strict necesare pentru un punct de trecere de la graniţa uniunii. Procedurile de licitaţie au fost dirijate de Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, din cadrul ANAF, iar motivele pentru care s-a tergiversat finalizarea lucrărilor au fost diverse. Insolvenţa constructorului şi anchetele penale s-au numărat printre acestea.

Pentru funcţionarea în cât mai bune condiţii a vămii s-a realizat şi o altă investiţie, Consiliul Judeţean Botoşani reabilitând drumul Cristineşti-Baranca-Fundu Herţii-Racovăţ, cu 11,7 milioane lei fără TVA, prin Programul Operaţional Comun (POC) România-Ucraina-Republica Moldova finanţat de Uniunea Europeană.

Redeschiderea vămii ar avea un impact economic consistent pentru judeţ, în condiţiile în care, înainte de închidere, treceau zilnic, în şi dinspre Ucraina, 1.200 de persoane şi 350 de autovehicule.

– Irina SIMINICEANU

Deja ai votat!
se încarcă...