vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAnchetă extinsă în cazul prim procurorului arestat

Anchetă extinsă în cazul prim procurorului arestat

Un ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie Botoşani (DGA), D.B., a fost plasat ieri sub control judiciar în dosarul ce o vizează pe Raluca Stăncescu, prim procuror suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Măsura luată în cazul lui D.B. a fost anunţată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava, care susţin că, pe 21 iulie, când a fost audiat în dosarul Ralucăi Stăncescu, acesta ar fi făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei, omiţând să declare toate aspectele despre care avea cunoştinţă.

Potrivit anchetatorilor, D.B. va trebui să respecte o serie de obligaţii, printre care să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorilor şi să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu Raluca Stăncescu şi prietenul acesteia Cătălin Stavără, cu o serie de martori precum şi cu persoana vătămată.

În cazul în care va încălca aceste măsuri cu rea-credinţă, controlul judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau arestul preventiv

Tot sub control judiciar se află şi Constantin Batcă, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, acuzat de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei.

Audieri privind contractele ANL

Şeful Locativa Botoşani a apărut şi el în acest dosar, acesta fiind invitat la DNA Suceava pentru a da explicaţii cu privire la situaţia locativă a ofiţerului DGA Botoşani, care ar fi inclus-o în contractul de închiriere tocmai pe sora lui Cătălin Stavără.

În urmă cu două luni, DNA a cerut documente ce vizează modul în care Diana Stavără, sora prietenului Ralucăi Stâncescu, ar fi fost inclusă în contractul de închiriere al apartamentului deţinut de D.B., aflat în blocul ANL din Aleea Călugăreni. Tot atunci a fost invitat şi Florinel Gornea la DNA.

„S-a cerut de la DNA contractele de închiriere pentru acel apartament din ANL Călugăreni. Acolo era o includere în contract. Mie mi s-au cerut nişte date, care au fost contractele, când s-au reactualizat contractele. D.B. a stat acolo de la început, de când s-a construit blocul. Diana Stavără a primit includere în 2015 şi locuieşte şi acum acolo. Deocamdată, DNA nu ne-a cerut documente suplimentare”, a declarat Florinel Gornea, directorul Locativa.

Oficialul a spus că includerea în spaţiu a fost o procedură legală. Documentul a fost semnat de fostul viceprimar Marius Buliga.

Acuzaţii respinse privind o presupusă mită

Florinel Gornea declară că l-a văzut o singură dată pe Cătălin Stavără, însă acesta a depus o plângere la poliţie împotriva directorului Locativa, pe care-l acuză că ar fi primit o mită de 7.000 de euro. „E problema lui. Chiar am aflat din mai multe părţi şi m-a deranjat pentru că eu nu am avut niciodată atâţia bani în mână. Şi mi s-a părut ceva…, dar e treaba lui. Nu mi s-a făcut nici o invitaţie la Poliţie, doar am auzit din mai multe părţi. Eu nu am văzut hârtia”, a mai spus Florinel Gornea.

Şefa procurorilor, arestată preventiv

Raluca Stăncescu şi prietenul ei, Cătălin Stavără, au fost arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute sub acuzaţia de şantaj, compromiterea intereselor justiţiei şi divulgare de secrete de serviciu, respectiv pentru şantaj.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 30 octombrie 2015-4 februarie 2016, Raluca Stăncescu l-ar fi convins pe agentul Constantin Batcă să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-un dosar în care prietenul său era acuzat de lovire sau alte violenţe. Totodată, pe 4 februarie 2016, l-ar fi determinat pe poliţist să-i pună la dispoziţie o serie de dovezi care aveau caracter confidenţial. Anchetatorii mai spun că cei doi au încercat să determine o persoană să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile, situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a inculpatului.

Raluca Stăncescu a negat acuzaţiile aduse de anchetatorii DNA şi a contestat decizia de arestare preventivă, contestaţia urmând să se judece la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, cel mai probabil în această săptămână.

– Tudor CHIRIAC

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...