spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDezinteres pentru cadastrul gratuit

Dezinteres pentru cadastrul gratuit

55 dintre primăriile botoşănene sunt pe punctul de a pierde finanţarea din fonduri publice pentru lucrările de cadastrare sistematică din acest an. Şi asta pentru că doar 20 au manageriat procedurile suficient de repede încât să găsească specialiştii în cadastru care să facă efectiv lucrările.

Programul naţional de cadastrare sistematică a oferit în acest an câte 150.000 de lei fiecărei Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) (n.r., comună sau oraş) pentru a scoate la licitaţie şi a contracta o firmă care să măsoare, identifice şi documenteze în special terenurile din extravilan. Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a reuşit să-i convingă pe toţi primarii să semneze documentele pe baza cărora puteau să primească banii de la stat, însă în celelalte etape majoritatea edililor nu s-au mai descurcat la timp.

Nerespectarea celor 45 de zile pentru semnarea contractului de lucrări duce la retragerea fondurilor şi la reînscrierea în programul guvernamental într-o sesiune viitoare, ce va fi cel mai probabil la anul. Scuza primarilor ce vor pierde şi în acest an cursa de cadastrare gratuită este că nu găsesc specialiştii care să se înscrie în licitaţie şi să-şi dorească lucrările. Cu toate acestea, în judeţ sunt 80 de persoane fizice şi juridice autorizate pentru această activitate.

Problema cadastrării este cu atât mai spinoasă, cu cât botoşănenii agricultori riscă să rămână fără subvenţia de la APIA pentru terenuri dacă acestea nu vor fi înregistrate, Uniunea Europeană intenţionând să impună o astfel de cerinţă în câţiva ani. Aceasta este şi justificarea programului naţional de cadastrare sistematică lansat în urmă cu doi ani şi cofinanţat de UE. Neoficial, primarii nu ar avea interesul să se facă această cadastrare sistematică, întrucât ies la iveală toate suprapunerile şi neregulile titlurilor de proprietate.

După ce săptămâna trecută a avut o şedinţă de lucru pe această temă şi a fost întrebat dacă este mulţumit de ritmul în care se mişcă primarii pentru cadastrare, prefectul Dan Şlincu a declarat că „au specialiştii de la Cadastru un plan” şi că se bazează pe ei.

„Într-adevăr, am trimis chiar astăzi atenţionări privind apropierea termenului în care expiră contractul de finanţare. Îi sunăm pe domnii primari, îi consiliem, atât putem face”, a declarat Aurel Ispas, şeful Serviciului înregistrare sistematică din cadrul oficiului judeţean.

Cadastrarea sistematică presupune introducerea la final a imobilelor în baza de date naţională. Până acum s-a finalizat documentaţia pentru 12 sectoare din Flămânzi, Coţuşca şi Cristineşti, 2.000 de imobile botoşănene fiind trecute în baza naţională. Anul trecut au semnat contracte de lucrări şi alte primării, dar s-au mişcat atât de greu încât acestea au fost reziliate la finalul lui 2016, după retragerea banilor.

În medie, cadastrarea unei comune ar dura cam doi ani, deci primarii ar mai avea timp să se încadreze până la termenul de finalizare a programului naţional, care este anul 2023.

 

– Irina SIMINICEANU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...