Dezinteres pentru cadastrul gratuit

55 dintre primăriile botoşănene sunt pe punctul de a pierde finanţarea din fonduri publice pentru lucrările de cadastrare sistematică din acest an. Şi asta pentru că doar 20 au manageriat procedurile suficient de repede încât să găsească specialiştii în cadastru care să facă efectiv lucrările.

Programul naţional de cadastrare sistematică a oferit în acest an câte 150.000 de lei fiecărei Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) (n.r., comună sau oraş) pentru a scoate la licitaţie şi a contracta o firmă care să măsoare, identifice şi documenteze în special terenurile din extravilan. Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a reuşit să-i convingă pe toţi primarii să semneze documentele pe baza cărora puteau să primească banii de la stat, însă în celelalte etape majoritatea edililor nu s-au mai descurcat la timp.

Nerespectarea celor 45 de zile pentru semnarea contractului de lucrări duce la retragerea fondurilor şi la reînscrierea în programul guvernamental într-o sesiune viitoare, ce va fi cel mai probabil la anul. Scuza primarilor ce vor pierde şi în acest an cursa de cadastrare gratuită este că nu găsesc specialiştii care să se înscrie în licitaţie şi să-şi dorească lucrările. Cu toate acestea, în judeţ sunt 80 de persoane fizice şi juridice autorizate pentru această activitate.

Problema cadastrării este cu atât mai spinoasă, cu cât botoşănenii agricultori riscă să rămână fără subvenţia de la APIA pentru terenuri dacă acestea nu vor fi înregistrate, Uniunea Europeană intenţionând să impună o astfel de cerinţă în câţiva ani. Aceasta este şi justificarea programului naţional de cadastrare sistematică lansat în urmă cu doi ani şi cofinanţat de UE. Neoficial, primarii nu ar avea interesul să se facă această cadastrare sistematică, întrucât ies la iveală toate suprapunerile şi neregulile titlurilor de proprietate.

După ce săptămâna trecută a avut o şedinţă de lucru pe această temă şi a fost întrebat dacă este mulţumit de ritmul în care se mişcă primarii pentru cadastrare, prefectul Dan Şlincu a declarat că „au specialiştii de la Cadastru un plan” şi că se bazează pe ei.

„Într-adevăr, am trimis chiar astăzi atenţionări privind apropierea termenului în care expiră contractul de finanţare. Îi sunăm pe domnii primari, îi consiliem, atât putem face”, a declarat Aurel Ispas, şeful Serviciului înregistrare sistematică din cadrul oficiului judeţean.

Cadastrarea sistematică presupune introducerea la final a imobilelor în baza de date naţională. Până acum s-a finalizat documentaţia pentru 12 sectoare din Flămânzi, Coţuşca şi Cristineşti, 2.000 de imobile botoşănene fiind trecute în baza naţională. Anul trecut au semnat contracte de lucrări şi alte primării, dar s-au mişcat atât de greu încât acestea au fost reziliate la finalul lui 2016, după retragerea banilor.

În medie, cadastrarea unei comune ar dura cam doi ani, deci primarii ar mai avea timp să se încadreze până la termenul de finalizare a programului naţional, care este anul 2023.

 

– Irina SIMINICEANU

Deja ai votat!