Terenuri pentru botoşănenii cu acte de revoluţionar

Municipalitatea botoşăneană continuă să acorde câte 10.000 de metri pătraţi de teren cetăţenilor care au dobândit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin Fapte Deosebite/Luptător Reţinut/Luptător Răni”.

Astfel, revoluţionarii care vor primi teren cu clauză de neînstrăinare pe o perioadă de 10 ani sunt Bernard Chiricheş, Ioan Apaţie, Marin Tăuteanu, preotul Teodor Candrea, toţi deţinători ai certificatului de luptător remarcat prin fapte deosebite. Aceeaşi suprafaţă de teren o va primi şi George Avăcăriţei, fost inspector şcolar, deţinător al certificatului de luptător rănit.

Terenul dat revoluţionarilor se află la ieşirea din municipiu spre Răchiţi.

În total, municipalitatea are de rezolvat 36 de solicitări înregistrate de câţiva ani. Unii revoluţionari solicită teren pe Şoseaua Iaşiului, însă li s-a răspuns că în acea zonă vor fi construite locuinţe şi sedii de instituţii publice.

În luna iunie au primit teren Constantin Roman, Tudor Bucşinescu, Dragoş Agavriloaei, Theodor Cojocariu, Neculai Baciu, toţi cu certificat de luptător remarcat prin fapte deosebite şi Titi Borcea, luptător rănit în revoluţie.

Municipalitatea a încercat în 2010 să le repartizeze terenuri revoluţionarilor, însă aceştia au refuzat, deşi în 2008 au acceptat teren în aceeaşi zonă, însă hotărârea de CL a fost atacată de Prefectură.

 

Titluri puse puse sub semnul întrebării

 

În fostele Consilii Locale au existat discuţii pe această temă, calitatea de revoluţionar fiind pusă semnul întrebării pe motiv că la Botoşani nu a fost Revoluţie. De fiecare dată, edilii au explicat că nu municipalitatea a eliberat aceste certificate, ci un secretariat de stat. Deşi evenimentele din decembrie 1989 nu s-au înscris în nota celor din marile oraşe, unde au murit sau au fost răniţi sute de demonstranţi, există botoşăneni care au dobândit calitatea de revoluţionar.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!