Criză de lemne de foc

0

Judeţul Botoşani a ajuns în pragul unei crize a lemnelor. Astfel, botoşănenii care au centrale sau sobe cu încălzirea pe lemne nu mai reuşesc să-şi facă stocul necesar pentru a trece de sezonul rece. Oamenii spun că în momentul în care se prezintă la agenţii economici pentru a cumpăra lemne sunt puşi pe o listă de aşteptare, fiind nevoiţi să aştepte chiar şi o lună. „Nu mi s-a mai întâmplat în nici un an să aştept atât pentru a-mi cumpăra lemne de foc. Eu m-am dus cu gândul că voi lua pe loc, dar responsabilii depozitului spun că nu au stocuri suficiente”, a spus un botoşănean.

Criza lemnelor a început încă din primăvară, iar mulţi dintre agenţii economici autorizaţi aproape au epuizat stocurile pentru anul acesta din luna mai. „În primele luni ale acestui an am vândut cât pe tot parcursul anului trecut”, a spus un botoşănean ce deţine o firmă care are ca obiect de activitate industria lemnului.

La polul opus se află reprezentanţii Direcţiei Silvice, care spun că au lemne pe stoc, dar sunt puţini cumpărători. „Noi aducem lemn de foc în depozite diverse moi, că asta avem, plop şi salcie, fiindcă asta exploatăm, iar lumea nu prea vrea. Oamenii vor doar carpen, fag şi alte specii de esenţă tare. Aici e de fapt problema. Ceilalţi operatori au lemne mai tari pe care le aduc treptat din pădure şi într-adevăr de aici s-ar putea să fie un blocaj”, a spus Marius Havriş, directorul instituţiei.

O tonă de lemne pentru foc cumpărată de la Direcţia Silvică poate ajunge la 150 lei, în timp ce la depozitele autorizate preţul poate ajunge şi la 400 de lei tona.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!