Interes infim pentru plata defalcată a TVA

Doar patru botoşăneni s-au înscris în registrul special deschis la Fisc pentru cei ce încep să plătească defalcat TVA. După două săptămâni de când li s-a oferit contribuabililor posibilitatea de a opta pentru trecerea la noul sistem de gestionare a taxei, doar cei patru au văzut avantajele oferite de lege. Activând în domeniile IT, telecomunicaţii, comerţ şi producţie de geamuri şi uşi metalice, cei patru şi-au făcut calculele şi au decis că au de câştigat din controversatul „split TVA”.

Conform legii, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 pentru noul sistem de plată a taxei beneficiază de facilităţi fiscale precum reducerea cu 5% a impozitului pe profit, respectiv pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV al anului fiscal în curs.

În cazul plătitorilor de impozit pe profit care au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual cu plăţi anticipate, 5% se aplică la plata anticipată aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar în cazul celor care au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, 5% se aplică la o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru plătitorii de impozit pe profit reducerea se înscrie în mod distinct în declaraţia anuală de impozit pe profit.

O altă facilitate este anularea penalităţilor de întârziere aferente TVA, restante la 30 septembrie 2017, cu condiţia ca debitele şi dobânzile aferente, restante să se achite până la 21 decembrie 2017 şi să fie depuse toate declaraţiile conform vectorului fiscal.

 

– Irina SIMINICEANU

Deja ai votat!