Protest cu teatru jucat lângă ruine

0

Actorii vor să joace o piesă în preajma teatrului aflat în ruină, pentru a trage un nou semnal că trebuie să se facă ceva.

 

După ce au început noua stagiune sub sloganul „Redaţi comunităţii clădirea Teatrului Eminescu”, actorii botoşăneni sunt decişi să-i scoată pe edili din amorţirea şi lipsa de reacţie în ce priveşte reluarea lucrărilor de consolidare a teatrului. Clădirea din zona centrală a fost eliberată de actori în vara anului 2014, dată când au început lucrările de reabilitare. După mai bine de trei ani, nimeni nu poate spune când vor fi reluate lucrările şi când această clădire emblematică pentru oraş va reintra în circuitul cultural.

„Avem în vedere, dacă timpul va fi frumos, poate şi un spectacol aici în preajma teatrului să atragem atenţia asupra acestui obiectiv important. Deja au fost intervenţii la nivel naţional. S-au scris în felurite apariţii editoriale, reviste naţionale, chiar cărţi despre situaţia teatrului, oameni importanţi din teatru intervenind. Dar când se ajunge efectiv la a face ceva, totul se lasă de izbelişte”, a declarat Traian Apetrei, directorul teatrului.

Întreg personalul instituţiei constată, ca de altfel şi majoritatea botoşănenilor, că autorităţile bat pasul pe loc. „Este destul de grav, pentru că s-au blocat până şi documentele care se cuveneau făcute. Cred eu că la nivelul Consiliului Municipal ar trebui luată o hotărâre pentru elaborarea unei documentaţii complete, adică şi acea parte de consolidare, părţi care la ora actuală lipsesc chiar şi din preocuparea proiectantului”, a mai spus Traian Apetrei.

Actorii îşi continuă activitatea la Casa Tineretului, chiar dacă în condiţii improprii.

 

CASETA:

Oficialii speră să obţină finanţare prin CNI

 

Cum reabilitarea teatrului nu s-a regăsit printre proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, speranţele oficialilor se leagă de o finanţare acordată prin Compania Naţională de Investiţii. Arhitectul Mihai Tulbure lucrează la documentaţia solicitată de CNI, estimând că o va finaliza la sfârşitul acestei luni. „Ei ne aşteaptă cu Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI). Potrivit estimărilor noastre, lucrările de consolidare (neincluse în proiectul iniţial – n.r.) ajung la şapte milioane lei. Documentaţia va fi analizată în Comisia de avizare a CNI”, a mai afirmat Mihai Tulbure.

Se pare că, în primă fază, reprezentanţii CNI au în vedere finanţarea lucrărilor de consolidare, pentru ca ulterior să analizeze posibilitatea de a acorda fondurile necesare finalizării lucrărilor.

Reabilitarea teatrului presupune costuri totale de aproximativ 28 de milioane de lei. Obţinerea întregii finanţări de la CNI este pusă sub semnul întrebării, dat fiind faptul că primăria a avut pentru teatru o finanţare de 5 milioane de euro, bani din care a cheltuit doar 4 milioane de lei, diferenţa fiind pierdută.

Deja ai votat!
se încarcă...