Amenzi uriaşe pentru munca la negru

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai mulţi agenţi economici din judeţ au fost amendaţi de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) cu suma totală de 210.000 de lei, din cauza faptului că aveau 13 persoane fără forme legale de muncă.

Controalele s-au desfăşurat în perioada iulie-septembrie pe domeniul relaţii de muncă şi au vizat 290 de agenţi economici, care aveau în subordine 10.441de angajaţi, dintre care 5.454 de femei. Pe lângă descoperirea celor care lucrează la negru s-a urmărit şi modul în care angajatorii respectă dispoziţiile referitoare la executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor.

În urma neregulilor descoperite au fost acordate cinci sancţiuni contravenţionale, dintre care patru amenzi în valoare totală de 6.000 lei şi un avertisment. Tot în perioada iulie-septembrie, inspectorii ITM au efectuat 149 de controale pentru verificarea respectării prevederilor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În acest domeniu, reprezentanţii ITM au acordat amenzi de 92.000 de lei, reprezentând 16 amenzi acordate unor agenţi economici care nu au respectat legea în ce priveşte instruirea şi formarea lucrătorilor, modul în care angajatorii previn căderile de la înălţime în şantiere temporare sau mobile, precum şi utilizarea incorectă a produselor cu conţinut de silice cristalină, un praf care poate duce la boli grave de plămâni.

 

– Alexandru DOROFTEI

adoroftei@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
se încarcă...