joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTSchimbări radicale la blocul explodat

Schimbări radicale la blocul explodat

Imobilul din Primăverii ar putea fi scos din clasa I de risc seismic, iar situaţia are atât dezavantaje cât şi beneficii.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

 

La peste o lună după producerea exploziei în blocul de pe strada Primăverii, apar noi informaţii, care ar putea fi în beneficiul locatarilor. Dacă iniţial blocul a fost încadrat în clasa I de risc seismic, iar oamenilor li s-a interzis să locuiască în apartamente, se pare că situaţia nu este totuşi atât de gravă.

La această concluzie a ajuns profesorul universitar Andrei Szalontay, specialistul care va întocmi proiectul tehnic. Acesta a fost contactat de conducerea Primăriei Botoşani, după ce Dorel Plătică, cel care a efectuat prima expertiză, a anunţat că are probleme de sănătate şi mai multe contracte în derulare.

„În momentul când domnul Plătică a spus că nu mai poate continua colaborarea cu noi, am încercat să apelăm la un alt specialist, care este expert pe structuri. Noi am lucrat foarte mult cu domnul Szalontay, în zona Centrului Vechi şi la Teatrul Eminescu”, a explicat Cătălin Flutur, primarul municipiului.

Specialistul ieşean a analizat expertiza făcută de profesorul universitar Dorel Plătică şi a făcut o primă verificare la bloc. „Domnul profesor ne-a spus, spre bucuria mai ales a celor din bloc, că nu ar fi vorba de gradul seismic I, ci ar fi undeva încadrat la grad seismic III”, a declarat edilul.

Un document oficial va fi elaborat astăzi, după ce Andrei Szalontay va mai face o verificare a fiecărui apartament în parte.

 

CASETA:

Unele familii s-ar putea întoarce în apartamente

 

Schimbarea încadrării în clasa de risc seismic ar însemna şi că unor familii din blocul respectiv li se va permite să locuiască în apartamente, cu condiţia să facă o verificare a reţelelor de utilităţi. Deocamdată, nu va fi repornită instalaţia de gaz, dată fiind ancheta aflată în derulare dar şi defecţiunile produse de explozie.

Încadrarea în alt grad seismic presupune şi reducerea considerabilă a costului lucrărilor de reparaţii. Totodată, este exclusă varianta acordării unui ajutor suplimentar de la guvern, în afara celui solicitat de la Ministerul Muncii.

Toate aceste schimbări ridică unele semne de întrebare, însă, cel mai probabil lucrurile vor fi clarificate cu prilejul contraexpertizei programate pentru astăzi.

Asociaţia de proprietari a deschis un cont pentru că familiile sinistrate nu au posibilităţi financiare pentru a suporta costul lucrărilor. În contul respectiv au ajuns peste 40.000 de lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8 ° C
8.3 °
6.6 °
87 %
4.5kmh
69 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...