Schimbări radicale la blocul explodat

0

Imobilul din Primăverii ar putea fi scos din clasa I de risc seismic, iar situaţia are atât dezavantaje cât şi beneficii.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

 

La peste o lună după producerea exploziei în blocul de pe strada Primăverii, apar noi informaţii, care ar putea fi în beneficiul locatarilor. Dacă iniţial blocul a fost încadrat în clasa I de risc seismic, iar oamenilor li s-a interzis să locuiască în apartamente, se pare că situaţia nu este totuşi atât de gravă.

La această concluzie a ajuns profesorul universitar Andrei Szalontay, specialistul care va întocmi proiectul tehnic. Acesta a fost contactat de conducerea Primăriei Botoşani, după ce Dorel Plătică, cel care a efectuat prima expertiză, a anunţat că are probleme de sănătate şi mai multe contracte în derulare.

„În momentul când domnul Plătică a spus că nu mai poate continua colaborarea cu noi, am încercat să apelăm la un alt specialist, care este expert pe structuri. Noi am lucrat foarte mult cu domnul Szalontay, în zona Centrului Vechi şi la Teatrul Eminescu”, a explicat Cătălin Flutur, primarul municipiului.

Specialistul ieşean a analizat expertiza făcută de profesorul universitar Dorel Plătică şi a făcut o primă verificare la bloc. „Domnul profesor ne-a spus, spre bucuria mai ales a celor din bloc, că nu ar fi vorba de gradul seismic I, ci ar fi undeva încadrat la grad seismic III”, a declarat edilul.

Un document oficial va fi elaborat astăzi, după ce Andrei Szalontay va mai face o verificare a fiecărui apartament în parte.

 

CASETA:

Unele familii s-ar putea întoarce în apartamente

 

Schimbarea încadrării în clasa de risc seismic ar însemna şi că unor familii din blocul respectiv li se va permite să locuiască în apartamente, cu condiţia să facă o verificare a reţelelor de utilităţi. Deocamdată, nu va fi repornită instalaţia de gaz, dată fiind ancheta aflată în derulare dar şi defecţiunile produse de explozie.

Încadrarea în alt grad seismic presupune şi reducerea considerabilă a costului lucrărilor de reparaţii. Totodată, este exclusă varianta acordării unui ajutor suplimentar de la guvern, în afara celui solicitat de la Ministerul Muncii.

Toate aceste schimbări ridică unele semne de întrebare, însă, cel mai probabil lucrurile vor fi clarificate cu prilejul contraexpertizei programate pentru astăzi.

Asociaţia de proprietari a deschis un cont pentru că familiile sinistrate nu au posibilităţi financiare pentru a suporta costul lucrărilor. În contul respectiv au ajuns peste 40.000 de lei.

 

Deja ai votat!
se încarcă...