Fiscul îi caută pe cei care pleacă peste hotare

0

Botoşănenii care vor pleca din ţară pentru o perioadă mai lungă fără să anunţe Fiscul vor fi amendaţi. O ordonanţă de guvern anunţă că sancţiunile cu amendă între 50 şi 100 de lei vor fi aplicate începând cu anul 2018, astfel încât toţi cetăţenii care pleacă pentru minim şase luni trebuie să treacă întâi pe la Fisc.

Motivul îl constituie evitarea dublei impozitări, dar şi plata diferenţelor de impozit, dacă în statul cu noua rezidenţă impozitarea veniturilor se face sub pragul de 16% stabilit în România.

Obligaţia depunerii „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România” a fost instituită în 2012, însă până acum nu s-a vorbit despre sancţiuni în cazul nerespectării.

Statisticile arată că foarte puţini botoşăneni cunosc şi aplică procedura. În anul 2016 au fost depuse formularele de către şase botoşăneni care au plecat şi doi care s-au întors. În 2017 s-a făcut un mic progres, numărul crescând la 12 pentru cei care au plecat, dar rămânând la doi pentru cei întorşi în ţară.

Specialiştii de la Finanţe explică numărul mic de depuneri de până acum prin necunoaşterea legii şi comoditatea celor în cauză. Asta pentru că documentul trebuie însoţit şi de alte înscrisuri obţinute din statul în care a fost rezidenţa.

„Este important în special pentru cei care trebuie să completeze formularul 201, deci care au obţinut venituri din drepturi intelectuale, din profesii liberale, din agricultură, silvicultură, pensii, şi toate celelalte. Ar fi în interesul lor să depună chestionarul, dar mulţi pleacă şi rămân cu rezidenţa aici. Sau nu au contracte de muncă pe perioadă determinată, etc.”, a explicat unul dintre specialiştii Fiscului botoşănean. Acesta a precizat că, după anunţul privind sancţiunile ce vor interveni de anul viitor, peste 100 de botoşăneni s-au prezentat la administraţia locală a finanţelor publice pentru a prelua un chestionar în vedere depunerii.

Deja ai votat!